Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nález Cesia v chatové oblasti

Dne 21. 1. 2012 byla prostřednictvím KOPIS HZS JmK vyrozuměna výjezdová skupina ŠS Tišnov s požadavkem na zajištění neznámé chemické látky nacházející se v ampulích nalezených v chatové oblasti v Březině u Tišnova.  

Další činnost chemické laboratoře:

Dne 21. 1. 2012 byli příslušníci výjezdové skupiny laboratoře ŠS Tišnov povoláni prostřednictvím KOPIS HZS JmK na místo události (čas ohlášení výjezdové skupině ŠS Tišnov 12:08, čas výjezdu zásahového vozidla 12:24, čas příjezdu na místo události 12:39). Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o nález neznámé chemické látky zatavené ve skleněných ampulích kovového lesku a zlatožluté barvy, označené nápisem v azbuce „nebezpečí snadného vzplanuti – Cs 200 gr.“ Ampule byly odvezeny do laboratoře, kde byly podrobeny elementární analýze. Kvůli důvodnému podezření, že v zatavených ampulích je kovové cesium, které na vzduchu může explozivně reagovat se vzdušným kyslíkem, byla provedena rentgeno fluorescenční analýza přes skleněný obal. Tato analýza potvrdila výsledky průzkumu, že se jedná o cesium (Cs).

Závěr:

Skleněné ampule obsahovaly kovové cesium. Cesium je měkký, lehký a zlatožlutý kov, který patří do skupiny alkalických kovů. Je měkčí než vosk, na rozdíl od lithia, sodíku a draslíku je spolu s rubidiem těžší než voda. Velmi dobře vede elektrický proud a teplo. Elementární kovové cesium lze dlouhodobě uchovávat pod vrstvou alifatických uhlovodíků, jako petrolej nebo nafta, s kterými nereaguje, nebo ve skleněných zatavených ampulích. Cesium mimořádně rychle až explozivně reaguje s kyslíkem na superoxid cesný a s vodou na hydroxid cesný, a v přírodě se s ním proto setkáváme pouze ve formě sloučenin. Reakce cesia s vodou je natolik exotermní, že unikající vodík reakčním teplem samovolně explozivně vzplane.

por. Ing. Jan Hrdlička
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet