Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa likvidovalo devět jednotek hasičů

Vyhlášení druhého stupně poplachu a zásah sedmi jednotek hasičů si dnes odpoledne vyžádal požár v lese v Brně-Obřanech. 

Požár byl hasičům ohlášen jako deset metrů dlouhý hořící pás lesa u zahrádek. Při příjezdu prvních jednotek bylo zřejmé, že oheň se ve větru rychle šíří do obtížně přístupného terénu. Na místo vyjelo sedm jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Lidické, Bauerové, Zaoralové a Hrázní ulici a jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty, a dobrovolné jednotky z Brna-Husovic, Židenic, Obřan a z Bílovic nad Svitavou. K zásahu ze vzduchu byl povolán vrtulník Policie ČR s hasícím bambi vakem.

Požár, který do lesního porostu zřejmě přeskočil rozšířil z okolních zahrádek, se rozhořel na prostoru zhruba 200 krát 50 metrů a v dalším ohnisku na ploše zhruba 50 krát 50 metrů, hasiči na stráni mezi železniční tratí a silnicí do Bílovic nad Svitavou likvidovali pomocí vodních proudů i vrtulníku s hasícím vakem. K doplňování vody v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu vody z Obřan, na přilehlém poli zřídili plnící stanoviště pro vrtulník, který vodou z hasícího vaku bránil šíření ohnmě do okolního terénu. Na požářišti rozděleném na tři bojové úseky se podařilo oheň dostat pod kontrolu v 18.08 hodin. Po prolití doutnajících kmenů hasiči likvidaci požáru ukončili v 19.03 hodin.

Požár, který zřejmě způsobila nedbalost okolních zahrádkářů, zasáhl lesní hrabanku, náletové dřeviny a část starého lesa. Škoda nebyla vyčíslena.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet