Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská Tatra 8×8 v zámoří aneb těžká cisterna od Westexu

Jednotka dobrovolných hasiči Bexar-Bulverde ze San Antonia byla založena v roce 1966 a chrání oblast Bexar County o rozloze zhruba 60 čtverečních kilometrů. Ve svém zajímavém vozovém parku má neméně zajímavý speciál – osmikolovou Tatru od nástavbáře Westex.

Vozidlo na čtyřnápravovém podvozku se čtyřdvéřovou kabinou bylo vyrobeno v roce 1988. Hasiči jej v roce 1993 odkoupili za účelem přestavby na těžkou terénní cisternu.

Podvozek a motor

Jedná se o civilní osmikolový podvozek klasické „tatrovácké“ koncepce. Poháněný je vzduchem chlazeným dvanáctiválcem o objemu 19 litrů, přeplňovaným dvěma turbodmychadly. Výkon agregátu je 265 kW.

Na předním nárazníku je uchycena dálkově ovládaná lafetová proudnice Elkhart Brass. Původní lanový naviják na podvozku vozidla byl z důvodu potřeby nižšího uložení nástavby demontován.

Nástavba

Nástavba je uložena na plošině, přichycené k podélnému rámu podvozku. Za kabinou je uloženo samostatně poháněné čerpadlo CAFS Waterous/John Deer o průtoku 2000 litrů za minutu. Ještě mezi čerpadlo a kabinu se hasičům vešla jakási lávka se schůdky pro přesun z levé strany vozu na pravou a taky pro údržbu agregátu čerpadla.

Za čerpadlem jsou ke zmiňované plošině přimontovány boční skříně, jejichž úložný prostor kryjí z levé strany dvě hliníkové rolety s podélným madlem. V „roletkách“ jsou uloženy všechny ruční nástroje. Mezi bočními skříněmi je potom uložená plastová nádrž o objemu 9500 litrů.

V úložných prostorech pravé strany, které jsou přístupné ze zadní části vozidla, je v dolní části uložena přenosná skládací nádrž o objemu 9500 litrů. Nad ní pak dvě třímetrové savice.

info a foto: Lt.Thomas Anderson, Bexar Bulverde Vol. Fire Dept.

Sdílet