Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž v Halenkově vyhrožoval výbuchem domku, na místě zasahovali vyjednavači a všechny složky IZS

Několikahodinový zásah mají za sebou desítky policistů, hasičů a zdravotníků záchranné služby, kteří včera navečer vyjeli do Halenkova, kde agresivní muž vyhrožoval výbuchem domu. Na místě pracovali i policejní vyjednavači. Zákrok ukončila v pět hodin ráno zásahová jednotka, která vnikla do objektu a muže zadržela.

Včera krátce před půl patou odpoledne oznámila na policii v Karolince šestadvacetiletá žena, že ji její přítel fyzicky napadá, ohrožuje sekerou a vyhrožuje zabitím. K rodinnému domku v Halenkově neprodleně vyrazila policejní hlídka. Z domku se podařilo odvést ohrožovanou ženu a dvě velmi malé děti. Všichni byli v pořádku, nebyli nijak zraněni. Jelikož se agresivní muž v domku uzamknul, odmítl vyjít ven a navíc jevil známky požití návykových látek, přivolali na místo kolegové policejní vyjednavače a policisty z pohotovostního a eskortního oddílu ze Zlína. V průběhu následného vyjednávání začal muž vyhrožovat, že domek vyhodí do vzduchu.

Protože byla situace na místě velmi vážná, přivolal velitel zákroku na místo zásahovou jednotku z Brna a dále ostatní složky integrovaného záchranného systému. Přijeli profesionální hasiči ze Vsetína, sbor dobrovolných hasičů z Halenkova a rychlá záchranná služba z Nového Hrozenkova. Okolí sto metrů od rodinného domku jsme vyznačili policejní páskou a obsadili policejními hlídkami z obvodních oddělení a dopravního inspektorátu v rámci Územního odboru Vsetín. Nechyběli ani kolegové se služebními psy. Protože jsme situaci, kdy muž vyhrožoval výbuchem domku, nemohli v žádném případě podcenit, přivolali jsme i pyrotechniky.

Pak následovala několikahodinová práce policejních vyjednavačů, kteří trpělivě s mužem uvnitř domku komunikovali a snažili se ho přesvědčit, aby upustil od svých úmyslů a objekt opustil. Jelikož muž po několika hodinách přestával komunikovat, rozhodli jsme se do objektu vniknout. V pět hodin ráno policisté ze zásahové jednotky uvnitř domku muže zadrželi. Orientační zkoušky ukázaly, že není pod vlivem žádné návykové látky. Kriminalisté provedli důkladné ohledání místa činu, při kterém v domku našli sekeru, se kterou svoji přítelkyni ohrožoval.

Objevili jsme také zábavnou pyrotechniku, a rovněž zařízení, které na první pohled mohlo připomínat nástražný výbušný systém. Pyrotechnici po zevrubném ohledání konstatovali, že se o funkční systém s největší pravděpodobností nejedná, i přesto si zařízení odvezli k dalšímu zkoumání. Třicetiletý muž bude v nejbližších hodinách převezen do psychiatrické léčebny v Kroměříži. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování, za který zákon ukládá až tříletý trest odnětí svobody. Kriminalisté na případu nadále pracují.

por. Mgr. Lenka Javorková, PČR

Sdílet