Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár chalupy v obci Zbyny skončil tragicky, ženu našli v domě, muže oběšeného

K tragické události, při které zemřeli dva lidé, byli dnes povoláni hasiči na Českolipsku. Volající ohlásil na linku 112 ve 2:21 hodin požár chalupy v části obce Zbyny nedaleko Doks s tím, že jdou už z domu vysoké plameny.

Operační důstojník povolal jednotky z 2. stupně, a tak se na místo sjelo 8 jednotek hasičů s devíti cisternovými vozy. Jak hasiči zjistili, požár zachvátil především garáž se sedlovou střechou, která se nacházela mezi III. a IV. fází rozvoje požáru. Hasiči zřídili štáb velitele zásahu a místo rozdělili na 2 úseky, pro vodu pak jezdili do sádek do Doks.

V době našeho příjezdu hořela i veranda rekreační chalupy, která byla od garáže vzdálená asi 30 metrů. Objekt byl hodně zakouřen. Hasiči provedli průzkum domu v dýchací technice a našli v něm starší ženu, kterou vynesli ven. Lékař bohužel konstatoval smrt. V objektu byl nalezen také mrtvý pes – německý ovčák a 3 kanystry s benzinem,“ sdělil podrobnosti velitel čety českolipských hasičů ppor. František Luňák.

Mezitím hasiči dělali další průzkum jak garáže, tak několika přilehlých kůlen, protože chyběl majitel domu. Teprve po chvíli byl muž nalezen oběšený v jedné z kůlen, která byla zavřená zevnitř.

Příčinu smrti majitelky objektu, okolnosti sebevraždy jejího manžela i příčinu vzniklého požáru v tuto chvíli zjišťuje služba kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Česká Lípa.

Kriminalisté mimo jiné prověřují informaci o tom, že se majitelé rekreační chalupy měli dnes z domu nuceně stěhovat. Pokud se tato informace vyšetřováním potvrdí, budou s ní kriminalisté i nadále pracovat při stanovení verzí, za jakých okolností v domě ke dvěma úmrtím a požáru došlo.

por. Bc. Ivana Baláková, Policie ČR

Škoda byla odhadnuta na 500.000 Kč, stejnou výši činí i uchráněné hodnoty. Mezi zasahujícími hasiči byli profesionálové z České Lípy a Bělé pod Bezdězem, posílili je dobrovolní hasiči ze Zákup, Holan, Tuhaně, Doks, Dubé a Mimoně.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet