Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nájemník znovu slyšel zvláštní zvuky v konstrukci domu. Hasiči evakuovali obyvatele

Prague Marina i po vyztužení opět donutila nájemníky opustit své domovy za asistence pražských hasičů. Sobotní dopoledne bylo ve znamení evakuace z domu.

Včera, 30.4. 2012 krátce po půl šesté v podvečer volal na tísňovou linku 112 nájemník domu na Praze 7 v ulici Jankovcova, který slyšel zvláštní zvuky v konstrukci domu. Oznamovatel tak měl podezření na špatnou statiku budovy a obával se zřícení pětipatrové budovy.

Na místo proto okamžitě vyjeli hasiči, policisté, městští strážníci, správce domu, investor stavby, pracovník Českého úřadu bezpečnosti práce a statik Magistrátu hlavního města Prahy. Ten následně rozhodl o evakuaci čtyř vchodů a rovněž i přilehlé budovy, která je s dotčenou budovou propojena. Téměř třicet osob bylo evakuováno a investor zajistil nájemníkům náhradní ubytování v okolních hotelech. Od dnešních ranních hodin probíhá na místě šetření k celé události a obě budovy včetně přilehlého okolí hlídá a střeží bezpečnostní agentura.

Případem se nyní zabývají kriminalisté prvního pražského obvodu, kteří celý případ prověřují a ve věci již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Viníkovi pak za tento trestný čin hrozí až osmileté vězení.

Policisté nyní zadají řadu znaleckých posudků například z oboru stavebnictví, statiky a metalurgie, na základě kterých se bude odvíjet další postup policie.


Dnes, 12. 5. 2012 dopoledne došlo k opětovnému narušení budovy, která dle dosptupných informací hrozí zřícením. Hasiči na místě evakuovali najemníky.

Aktuální foto z 12. 5. 2012 Zdeněk675

nprap. Bc. Jana Rösslerová
tisková mluvčí pražské policie

Sdílet