Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu s automobilem začala lokomotiva rychlíku hořet

Dnes 7. 5. 2012 v 15.15 se ve stanici Uhersko střetl vlak EuroCity (Budapešť – Berlín) s přívěsným vozíkem osobního automobilu. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací doplněnou závorami, která byla v době nehody v činnosti.

Následkem střetnutí došlo k požáru automobilu a lokomotivy. Na místo bylo povoláno několik jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a také podniková jednotka HZS SŽDC.

Na likvidaci požáru byl použit vodní C proud a sněhové hasící přístroje. Zasahovalo se v dýchací technice. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 15.46 hodin. Termokamerou hasiči zjišťovali případná skrytá ohniska. Průzkumem bylo zjištěno, že ještě hoří kabely v lokomotivě. Hasiči museli rozkrýt podlahu lokomotivy. Požár byl zcela zlikvidován v 16.49 hodin. Událost ze strany hasičů byla ukončena v 21.52 hodin.

V místě nehody byl následně vyloučen provoz z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů a následného vyšetřování.

Nikdo nebyl zraněn a škoda se odhaduje na 855 000 Kč. Podle informací z místa mimořádné události uvázl automobil na železničním přejezdu a než se podařilo cestujícím z automobilu osobně kontaktovat zaměstnance dráhy v přilehlé stanici a zastavit dopravu došlo ke střetnutí.

Provoz na trati byl plně obnoven před sedmou hodinou večer.


V případech, kdy dojde k uváznutí nebo vzniku jiné překážky na železničním přejezdu, mají lidé možnost zavolat na linku 112, nahlásit číslo přejezdu, kde překážka na trati vznikla, a dispečer je následně schopen zařídit zastavení provozu na vybrané části trati, a tím předejít vzniku mimořádné události.

Číslo železničního přejezdu je nejčastěji umístěno na zadní straně výstražného kříže a u přejezdů se světelnou výstražnou signalizaci na zadní straně světelných výstražníků.

Na základě informací o vzniklé překážce na železničním přejezdu ohlášených na linku 112 bylo od roku 2009 zabráněno již stovkám nehod.


Zasahující jednotky: HZS PAK HS Pradubice a Holice, SDH Dolní Roveň, Moravany, Ostřetín, Uhersko a HZS SŽDC.

foto: Jan Jetmar, nezasahující hasič SDH Čeradice

Mgr. Martin Drápal
tiskový mluvčí
Drážní inspekce

Sdílet