Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zamčené dveře ohrožovaly obyvatele domů, hasiči šli na kontrolu

Na základě podnětů od obyvatel z Karlových Varů provedli příslušníci státního požárního dozoru z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje kontroly v bytových domech, kde zjistili závažné porušení zákona o požární ochraně.

Vchody do těchto domů totiž majitelé nechali osadit elektronickým zámkem, který se otvírá magnetickou kartou, a to nejen při vstupu do budovy, ale také při vycházení ven. Bez této karty se tak nikdo z domu nedostane a v případě požáru uvnitř domu není umožněno nouzové otevření dveří. Může totiž nastat situace, kdy unikající osoby nebudou mít kartu u sebe nebo díky poškození požárem nebude systém pro otevření dveří funkční.

„Majitelé domů si pochopitelně mohou zabezpečit svůj dům proti vniknutí zvenčí jakýmkoliv způsobem, chrání tak sebe i svůj majetek. Není ale možné, aby byla jakkoliv zámkem či jiným způsobem zabráněna možnost bezpečně tento dům opustit. Použití kódových karet je možné pouze tehdy, pokud dveře budou v případě evakuace samočinně odblokovány“

vysvětluje ředitel Odboru prevence HZS Karlovarského kraje Martin Mulač.

Každý prostor musí mít únikové cesty, ve kterých nesmí nikomu nic bránit v opuštění tohoto prostoru. Pokud jsou vchodové dveře do obytného domu zamčené tak, že je nutné i při opouštění domu použít klíč či kartu, je to vážné porušení bezpečnosti a požárních předpisů, které může mít v případě požáru nedozírné následky. Hasiči proto na základě výsledků kontroly důrazně nařídili odstranění tohoto stavu.

„V úvodních jednáních neudělujeme sankce, prioritou je pro nás to, aby byla zajištěná bezpečná úniková cesta. Proto je vždy jako první krok nařízení odstranění zjištěného stavu,“

doplnil Mulač.

Hasiči následně provedou další kontrolu, zda bylo jejich nařízení splněno, v případě nesplnění mohou Společenství vlastníků bytových jednotek uložit pokutu až do výše půl milionu korun.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet