Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expozice požární ochrany Zbiroh zahajuje prvního května sezónu roku 2014, otevřeno bude až do září

Dne 1. května 2014 vstupuje do své 5. sezóny Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu. Její návštěvníci se mohou seznámit nejen s bohatou historií požární ochrany, demonstrovanou zejména exponáty technických prostředků, ale také nahlédnout do problematiky civilní ochrany a ochrany obyvatelstva.

Na ploše více než 4000 m2 je vystaveno přes 500 nejrůznějších exponátů techniky, se kterou hasiči zasahují na zemi, ve vzduchu i na vodě a která pochází z období od roku 1746 až do současnosti. Expozice ochrany obyvatelstva tematicky a názorně zachycuje vývoj ochrany obyvatelstva v naší zemi a seznámí návštěvníky se vznikem a vývojem civilní protiletecké ochrany, civilní obrany, civilní ochrany a ochrany obyvatelstva od roku 1918 do roku 1999.

Nenechte si ujít pohled na všechny druhy stříkaček – od jednoduchých berlových, přes koněspřežné, parní, velkou sbírku přívěsných motorových stříkaček až po cisternové automobilové stříkačky, výškovou techniku, záchranářský vrtulník nebo letadlo Čmelák upravené pro hašení požárů.

Zavítejte do zařízeného podzemního velitelsko-štábní pracoviště, krytu určeného pro nouzové ukrytí obyvatel, kde je připraveno množství názorných ukázek a dobových předmětů, jako jsou ochranné obleky, masky, detekční přístroje, spojovací a další technika.

Expozice požární ochrany je pro veřejnost otevřena od 1. května do 30. září 2014 každý den kromě pondělí, a to od 09.00 do 17.00 hodin. Expozice, až na krytovou část, je bezbariérová a vstup do ní je zdarma. Od října do dubna je možné si návštěvu objednat telefonicky na čísle +420 725 327 9­12 nebo na e-mailové adrese epoz@hzscr.cz.

Sdílet