Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů Královéhradeckého kraje od 12. do 13. května 2012

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly během uplynulého víkendu u 18 událostí. V pěti případech hasiči pomáhali u dopravních nehod, třikrát vyjeli k požárům a sedmkrát k tzv. technickým zásahům. Ve třech případech však vyjeli zcela zbytečně, jednalo se o plané poplachy.


Hradec Králové

Profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská a Jaroměře, dále dobrovolní hasiči z hradecké městské části Plačice (stáž u HZS) vyjeli v sobotu 12. května ráno k dopravní nehodě osobního vozidla u obce Rodov.

Osobní vůz skončil mimo silnici. Lehce zraněného řidiče si převzala do péče záchranná služba, která jej převezla do nemocnice. Hasiči provedli protipožární opatření a zajistili vozidlo proti úniku provozních náplní.


Hradečtí hasiči ze stanice Pražská byli v sobotu před půlnocí přivoláni k ohlášenému požáru v areálu VGP Park v Dobřenicích. Ten signalizovala elektrická požární signalizace. Hasiči se kvůli pobíhajícím psům uvnitř areálu nemohli dostat dovnitř.

Žádné známky požáru ale nezaznamenali, pouze bylo podezření na nevolnost nočního hlídače a zároveň majitele psů. Na místo se nakonec dostavil známý hlídače, kterého psi znali a hasiči tak mohli vstoupit do objektu.

Noční hlídač neměl žádné zdravotní problémy, pouze tvrdě spal. Jednotka nezasahovala a vrátila se zpět na základnu.


V neděli 13. května dopoledne vyjeli hradečtí hasiči z centrální stanice k vyproštění osoby z kabiny porouchaného výtahu v ulici E. Beneše v Hradci Králové.


Před devátou hodinou dopoledne byli hasiči z centrální stanice Hradec Králové přivoláni k nálezu kanystru s neznámou látkou u Malšovického stadionu v Hradci Králové. Ve 20ti litrovém plastovém kanystru se podle označení měla nacházet těkavá, žíravá látka. Hasiči v ochranných oblecích vzali nepoškozený kanystr a odvezli na centrální stanici.


K dopravní nehodě dvou osobních vozidel došlo v neděli před polednem na silnici mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská a Jaroměře. Za obcí Trotina se srazila osobní vozidla Ford Escort a Audi A6. Osobní auto Ford skončilo na boku a částečně mimo vozovku.

V jednom z aut cestovaly také dvě děti, které utrpěly lehčí zranění a byly v šoku. Hasiči pro zmírnění nepříjemného zážitku darovali jednomu malému pasažérovi svého maskota, plyšového dráčka. Záchranná služba ošetřila obě děti na místě.

Hasiči zajistili vozidla proti požáru a odpojili autobaterie. Následně pomohli s otočením vozidla zpět na kola. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Foto: stanice Jaroměř


Profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská otevírali dveře bytu v Kubcově ulici v Hradci Králové – Plačicích.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí vyjeli v sobotu 12. května vpodvečer k požáru plastového odpadkového koše v Seykorově parku v Kostelci nad Orlicí. Požár způsobil škodu za tři tisíce korun.

Foto: SDH Kostelec nad Orlicí


Jednotka profesionálních hasičů z Dobrušky vyjela v neděli 13. května vpodvečer k otevření dveří bytu v domě s pečovatelskou službou v ulici Na Příčnici v Dobrušce, jehož uživatel nereagoval na bouchání ani zvonění.

Hasiči pomocí speciálního nářadí otevřeli dveře bytu a za dveřmi našli zraněného uživatele. Ten byl předán do péče záchranné služby a převezen do nemocnice.


Vyšetřovatel hasičů byl včera večer přivolán k požáru v restaurace v Družstevní ulici v Borohrádku. Požár v kotelně na tuhá paliva uhasili sami zaměstnanci.

Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena až po nějaké době, proto na místo vyjel pouze vyšetřovatel. Ten stanovil škodu v kotelně na 10 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Územní odbor Náchod

Profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda byli v noci z pátku na sobotu 12. května přivoláni k požáru v bytě v Kostelecké ulici v Náchodě. Po příjezdu hasičů na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jednalo o spálené jídlo na sporáku.


Broumovští profesionální hasiči byli v sobotu dopoledne povoláni k dopravní nehodě, která se stala na silnici třetí třídy u obce Hejtmánkovice. Řidič nákladní Avie vyjel ze silnice a narazil do stromu.

Řidič byl při příjezdu hasičů venku z kabiny a v péči záchranářů. Po prvotním ošetření byl převezen do nemocnice. Hasiči provedli protipožární opatření a odpojili autobaterii.


Náchodští hasiči vyprošťovali osobu z kabiny porouchaného výtahu v domě s pečovatelskou službou ve Studnici.


Územní odbor Trutnov

Královédvorští profesionální hasiči byli v sobotu 12. května brzy ráno přivoláni k ohlášenému požáru v obchodním centru na nábřeží Benešovo ve Dvoře Králové nad Labem.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k sepnutí čidla elektrické požární signalizace při grilování kuřat. Jednotka nezasahovala a vrátila se zpět na základnu.


Profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem vyjeli o tři hodiny později k otevření bytu v domě s pečovatelskou službou v ulici Elišky Krásnohorské ve Dvoře Králové nad Labem.


Trutnovští profesionální hasiči zasahovali u dopravní nehody osobního vozidla, která se stala v sobotu odpoledne u Pilníkova. Jedna osoba byla při nehodě zraněna a odvezena záchrannou službou do nemocnice. Hasiči provedli u vozidla protipožární opatření.


V neděli 13. května vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem k otevření bytu v ulici Rooseveltova ve Dvoře Králové nad Labem. Hasiči se po nastavovacím žebříku dostali na balkon a následně dovnitř bytu.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Jičína a Hořic vyjeli v sobotu 12. května večer k dopravní nehodě, která se stala u obce Chomutice. Při srážce osobních aut Opel Corsa a Volkswagen Passat byla jedna osoba lehce zraněna.

Hasiči odpojili autobaterie a zamezili tak případnému požáru, dále zajistili auta proti úniku provozních náplní. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet