Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Prasklický železný hasič 2012

Obvyklé ticho sobotního rána narušila 30. června střelba startovací pistole a rozléhala se nad vískou Prasklice celé dopoledne. Téměř od rozednění začaly do obce proudit hasičské vozy, které přivážely někdy jednoho – někdy více závodníků.

Několik minut po deváté hodině již stáli všichni závodníci (zatím polehku) na nástupu, aby si vyslechli poslední povzbudivá slova před peklem, které na ně čekalo uprostřed fotbalového hřiště.

Se zvukem věžních hodin kostela, odbíjejících půl desátou, se ozval na trati první z dvacítky výstřelů a odstartoval pro první dva závodníky ani ne čtyřminutový boj s vlastními silami a přemáháním. Co pět minut se na startovní čáru stavěly dvojice hasičů v plné zbroji, aby postupně přenášely kanystry plné vody, přeskakovaly dvoumetrovou bariéru, překlopily pneumatiku z Tatry, proběhly pneumatikami z osobních aut, vystoupaly na lešení a vytáhnuly další kanystr s vodou. Po sestupu z věže čekala v každé trati na svého závodníka figurína, která ubrala nejednomu soutěžícímu velké množství sil. Všem účastníkům se však podařilo překonat nejen figurínu, ale i poslední disciplínu – roztažení dvojitého vedení „B“ a tím zdárně dokončit svůj pokus.

Nejlépe se letos dařilo loňskému vítězi – Janu Haderkovi z Hulína, který ve velmi vyrovnaném boji s časem 2:24:65 porazil o 4 vteřiny Jana Šimka z obce Spytihněv. Ten stejně tak jako loni obsadil druhou příčku.

Při letošním ročníku neprověřily oněch 39 závodníku jen nástrahy tratě, ale i v předpovědích avizované teploty dosahující 36°C. Nic z toho je však neodradilo a přijeli, aby se zúčastnili II. ročníku soutěže Prasklický železný hasič, čímž bych jim chtěl jménem pořadatelů poděkovat za účast. Stejně tak patří obrovské dík všem partnerům, bez kterých by se nám podařilo tento závod jen těžce zrealizovat a sponzorům, kteří darovali pro vítěze nejednu hodnotnou cenu.

Závod skončil, stejně tak jako končí tento článek a nám nezbývá než se těšit na příští – již III. ročník naší soutěže.

Jakub Dvořák
SDH Prasklice

Sdílet