Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali na třineckém zimním stadionu u simulace úniku čpavku

Tři jednotky hasičů, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a Městská policie Třinec se zapojily ve středu 23. 5. 2012 dopoledne do prověřovacího cvičení v areálu Zimního stadionu v Třinci (okres Frýdek-Místek). Ve strojovně chlazení unikal čpavek, který zranil dvě osoby.

Na místo přijely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Třinec a Frýdek-Místek a také jednotka dobrovolných hasičů Třinec-Guty.

Při prvotním průzkumu mimo strojovnu dva hasiči zachránili a odvedli do bezpečí prvního ze zraněných figurantů, který jim pověděl, co se stalo, a předali ho zdravotníkům. Několik vybraných hasičů se obléklo do protichemických obleků. Dva z nich ve strojovně nalezli a odnesli na nosítkách druhého figuranta. Na bezpečném místě trénovali jeho svlékání z kontaminova­ného oděvu.

Mezitím jiní hasiči zkrápěli pomocí dvou vodních proudů okolí strojovny (voda byla nastavena podle směru větru), aby se nebezpečný čpavek nedostával dál – i mimo areál hokejového stadionu, který je domovem extraligového HC Třinec.

Další dva hasiči v protichemických oblecích pak šli provizorně utěsnit otvor v jedné z narušených trubek se čpavkem. Nakonec si hasiči vyzkoušeli očistu vodou na dekontaminačním pracovišti, které tvořila provizorní záchytná nádrž, sestavená z hadic a nepromokavé plachty.

Zdravotníci se postarali o oba zraněné, policisté a strážníci „usměrňovali“ dopravu a osoby, které se pohybovaly vně areálu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet