Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nárazu autobusu do budovy u hasičské zbrojnice zůstalo na místě devět zraněných

K vážné havárii zájezdového autobusu vyjížděli kolem půl desáté večer v sobotu 26. května policisté na Vyškovsku do obce Račice-Pístovice.

Osmašedesátiletý řidič jel s autobusem v obci do kopce, najednou mu ale z dosud nezjištěných příčin začal autobus couvat a zastavil se až o budovu vedle hasičské zbrojnice.

Několik členů dobrovolné jednotky z Račic bylo v tu chvíli ve zbrojnici. Ihned provedli ohlášení události na KOPIS JmK a začali poskytovat první pomoc lidem z havarovaného autobusu. Dále bylo provedeno odpojení baterií, PPO a řízení dopravy.

Na místo se následně dostavili profesionální hasiči z Vyškova a ZZS ze stanice Vyškov a Slavkov u Brna. Při havárii bylo devět lidí lehce zraněno, z toho sedm dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let.

Po odtažení havarovaného autobusu hasiči na místě provedli zasypání vyteklých provozních náplní sorbentem a úklid vozovky. Zásah byl ukončen v 00.11 hod.

Nebylo zjištěno, že by řidič byl při nehodě pod vlivem alkoholu. Přičinou nehody byla podle prvotních šetření na místě zřejmě technická závada na autobusu.

Škoda na vozidle a na budově byla odhadnutá na 60 tisíc korun.

Foto: Hasiči Račice

Antonín Hloušek
Velitel JSDH Račice

por. Mgr. Iva Šebková
Policie ČR

Sdílet