Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesní požáry nabraly na síle, v Kunraticích u Cvikova zasahovaly 4 jednotky

V posledních dnech se hasiči v Libereckém kraji potýkají s velkým množstvím lesních požárů. Například jen za včerejší den vyjížděli do lesů celkem čtyřikrát, a to především na Českolipsko.

Mladý borovicový porost a borůvčí bylo zasaženo v Kunraticích u Cvikova, kam se sjely odpoledne čtyři jednotky hasičů (PS Jablonné v Podještědí, Kunratice u Cvikova, Nový Bor a Cvikov).

Požár hrabanky a borůvčí o ploše zhruba 50 × 50m museli likvidovat o několik hodin později v části obce Heřmanice v Podještědí. Tady pokračovala práce profesionálů z Jablonného v Podještědí a na pomoc přispěchali dobrovolní hasiči ze Cvikova a Jablonného.

Z hlediska příčin požárů se řada z nich zapíše do statistiky těch, které byly způsobeny nedbalostí dospělých. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2009 bylo takových požárů v ČR evidováno 591, tak během letošního roku 2012 to bylo už 902!.

A co všechno můžeme pod „nedbalost“ zahrnout? Rozumí se tím například vznik požáru od cigarety, zakládání ohně, vypalování či používání otevřeného plamene. Hasiči tak vybízejí ke zvýšené opatrnosti a připomínají zákon 133/1985 Sb., o požární ochraně, který říká, že každý je povinen si počínat tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetku

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet