Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Ostravy přijeli výherci ve výtvarné soutěži na logo tísňového volání 112

Příjemné odpoledne připravil tento týden (tedy v týdnu na přelomu května a června 2012) Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje pro výherce krajského kola výtvarné soutěže „Nový kabát pro 112“. Cílem soutěže bylo vymyslet výstižné logo evropské linky tísňového volání 112, které v ČR ještě neexistuje, podmínkou bylo pouze použít „112“ a „SOS“. Další fantazii ve výběru materiálů či zpracování se meze nekladly.

Soutěž, která skončila na celostátní úrovni v květnu 2012 vyhlášením výsledků ve Zbirohu (tam, bohužel, nikdo z Moravskoslezského kraje neuspěl), byla určena hlavně pro kategorii dětí. HZS MSK ale vyhlásil i druhou – dospěláckou kategorii a dodatečně udělil i zvláštní – seniorskou cenu. V Ostravě u HZS MSK se tak nakonec sešlo k hodnocení třemi desítkami hasičů (hodnotili i operátoři tísňových linek na Integrovaném bezpečnostním centru – IBC MSK) několik desítek velmi povedených a mnohdy zajímavých návrhů, zpracovaných jak digitálně, tak ručně namalovaných.

Vítězkou krajského kola DĚTSKÉ části soutěže se stala Čtrnáctiletá Adéla Téglová z Orlové. Na druhém místě skončil devítiletý Filip Balko, také z Orlové, třetí Jan Macháček (13 let) byl také z Orlové. Úspěch mladých výtvarníků z Orlové byl dán tím, že zdejší Dům dětí a mládeže přistoupil k soutěži velmi zodpovědně a uspořádal ji v rámci všech orlovských škol. Hasičům poslal devět nejzdařilejších návrhů, namalovaných na papíře. Oceněna byla proto HZS MSK zvláštní cenou i autorka nápadu – vedoucí jednoho z oddělení DDM Orlová Radomíra Chrástecká. Ta výherce do Ostravy doprovodila.

V kategorii DOSPĚLÝCH se třem desítkám porotců z HZS MSK líbil nejvíce návrh osmnáctiletého Lukáše Ondráška z Břidličné, druhá skončila Lucie Orságová (29 let) ze Sboru dobrovolných hasičů Horní Bludovice, třetí skončil Jaroslav Holub (30 let) z Lichnova (okres Nový Jičín). První a třetí zvolili digitální variantu, Lucie Orságová poslala návrhy své a také několika svých svěřenců z místního SDH namalované na výkresech. Dodatečnou zvláštní cenu – SENIORSKOU – získal třiasedmdesátiletý Josef Školoud z obce Dvorce u Bruntálu, který své tři návrhy (jeden uspěl) nalepil po částech na čtvrtku papíru (jako koláž).

Do Ostravy přijely tento týden děti z Orlové z prvního a třetího místa (druhého Filipa nepustila lékařka), z dospělých jejich průvodkyně paní Chrástecká a druhá z kategorie dospělých Lucie Orságová s kolegyní, které společně vedou mladé hasiče v Horních Bludovicích (u Havířova – okres Karviná). První z této kategorie Lukáš Ondrášek (student grafické školy) byl předtím oceněn individuálně, stejně jako třetí Jaroslav Holub. Do Ostravy jsme také zbytečně „netáhli“ seniora Josefa Školouda, ale navštívili jsme jej přímo u něj doma na Bruntálsku…

Výherci soutěže se v Ostravě nejprve setkali a „neformálně“ si popovídali s ředitelem HZS MSK plk. Ing. Zdeňkem Nytrou. Ten jim předal ceny (knihy, batohy, papírové modely aut k vystřihnutí, pexesa…), které vedle HZS MSK poskytl Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava. Pak následovala prohlídka centrální hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Určitě zajímavá byla pro všechny prohlídka Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje (IBC MSK), kam se běžný smrtelník nedostane, se zajímavým povídáním jeho ředitele plk. Ing. Jiřího Němčíka z HZS MSK. Výherci se dozvěděli více především o nelehké a odpovědné práci operátorů hasičů, ale i z Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby a Městské policie Ostrava (a podle potřeby i dalších složek), kteří sedí vedle sebe v jednom sále IBC.

To, co si děti nemohly osahat na pultech operátorů na IBC MSK, si mohly vyzkoušet na navlas stejném modelovém pracovišti hasičského operátora v prvním patře Hasičského muzea města Ostravy v Přívoze. Tam je samozřejmě zajímala i historická technika.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet