Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž ve vyprošťování z vozidel v Brně vyhráli favorité

Družstvo stanice v Boskovicích na Blanensku po sedmé za sebou v řadě vyhrálo krajskou soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Mezi dobrovolnými jednotkami zvítězili hasiči z Velkých Opatovic na Blanensku. 

Sedmý ročník tradiční soutěže se pod záštitou primátora města Brna Romana Onderky uskutečnil na prostranství u nákupního centra Avion v Brně-Dolních Heršpicích.

Současně to byl první ročník klání, ve kterém společně změřili síly a kvality jihomoravští profesionální a dobrovolní hasiči. Jednotlivé územní odbory HZS Jihomoravského kraje na soutěži reprezentovalo šest čtyřčlenných družstev. Hasiči z Boskovic, kteří vyhráli všechny předcházející ročníky soutěže a mají za sebou také prvenství v celostátním kole a vítězství na nedávném Memoriálu J. Šmauze v Rokycanech, suverénně obhájili roli favorita.

Dobrovolné hasiče reprezentovala čtyři čtyřčlenná družstva jednotek SDH, které jsou předurčeny k zásahům u dopravních nehod a mají potřebnou techniku i odbornou způsobilost.

Atraktivní klání, jež sledovaly stovky diváků, se řídilo mezinárodními pravidly pro tyto soutěže. Každý tým čekal zásah v některé z 16 modelových situací po havárii jednoho nebo dvou vozidel, která po nehodě stojí na kolech, jsou převrácená na střeše či na boku, nebo jde o dvě havarovaná auta zaklíněná v různých pozicích do sebe.

Při některých zásazích byla havarovaná auta zaklíněna také o terénní či jinou překážku. Aby soutěž co nejvíce navozovala skutečný zásah u reálné nehody, její druh a rozsah včetně polohy a zranění figuranta se členové týmu dozvěděli až při zahájení zásahu.

Při vyprošťování zraněného z havarovaného vozidla hasiči používali hydraulické nářadí a pomůcky. Součástí zásahu bylo rovněž zajištění havarovaného vozidla proti pohybu a požáru, rozhodčí bedlivě posuzovali a hodnotili i poskytnutí první předlékařské pomoci zraněnému, techniku jeho vyprošťování i transport k vozidlu zdravotnické záchranné služby.

Na zásah včetně vyproštění zraněného měli hasiči časový limit 20 minut, po uplynutí 15 minut se jim ale připočítávaly trestné body. Dosažený čas však byl pouze jedním z hodnotících kritérií. Porotci sledovali také odbornou způsobilost soutěžících, znalosti taktických postupů a předpisů, dodržování zásad bezpečnosti práce, ohleduplnost ke zraněnému a praktické uplatnění zásad první pomoci.

Vítězné družstvo profesionálních hasičů z Boskovic si prvenstvím vybojovalo účast v celostátní soutěži, která se uskutečni v září v Karlových Varech. Jejich kolegové z jednotky Sboru dobrovolných hasičů z Velkých Opatovic na Blanensku pojedou na celostátní soutěž družstev SDH, která bude v Blovicích v okrese Plzeň-jih.

Soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel jsou důležitou součástí odborné přípravy hasičů na zásahy u reálných dopravních nehod. Jihomoravští hasiči vyjíždějí i k nehodám na dálnicích D1 a D2 a na dalších významných komunikacích. Mezi loňskými 7806 výjezdy měli 1541 zásahů u dopravních nehod, z toho u čtyř leteckých a 59 železničních ne­hod.

Výsledky soutěže:

Družstva jednotek HZS JHM:

  1. ÚO Blansko (PS Boskovice) 331 bodů
  2. ÚO Hodonín 269 bodů
  3. ÚO Brno 267 bodů
  4. ÚO Vyškov 252 bodů
  5. ÚO Břeclav 252 bodů
  6. ÚO Znojmo 243 bodů

Družstva jednotek SDH obcí a měst:

  1. JSDH Velké Opatovice 326 bodů
  2. JSDH Babice nad Svitavou 304 bodů
  3. JSDH Klobouky u Brna 287 bodů
  4. JSDH Adamov 283 bodů
por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet