Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Ralsko se stalo dějištěm největšího hasičského cvičení

V pátek vypuklo v bývalém vojenském prostoru Ralsko velké taktické cvičení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, které nemá v historii sboru obdoby. Dokonce i v rámci celé České republiky bychom těžko hledali srovnání.

Cvičení mělo zhruba 20 dílčích část, ve kterých se prolínaly jednotlivé činnosti, měnilo se také nasazení sil a prostředků.

autor cvičení mjr. Ing. Petr Štajnc, vedoucí oddělení IZS, který už začátku roku na cvičení pracuje s kolegou kpt. Ing. Radkem Vojíkem

Cvičení trvalo dva a půl dne dne a zúčastnilo se ho více než 300 lidí; uvedlo účastníky do situace, kdy vlivem přírodních živlů došlo na části území České republiky k výpadku veškeré infrastruktury včetně přerušení dodávky elektrického proudu a pro tuto oblast byl vyhlášen nouzový stav.

Zásah probíhal několik dní a pro vystřídání místních složek IZS byl nasazen kombinovaný odřad sil a prostředků z Libereckého kraje doplněný o ZÚ HZS ČR.

V Ralsku tak „vyrostlo" zázemí pro zasahující jednotky a složky IZS a na jednotlivých stanovištích probíhala zmíněná dílčí cvičení.

O co šlo konkrétně?

V prostoru například došlo k požáru velké budovy se zakouřením a osobami uvězněnými na střeše, jeden objekt byl zamořen antraxem nebo unikly ropné produkty na vodní hladinu.

Nacvičovalo se také hašení lesního požáru s využitím dálkové dopravy vody hadicovým vedením, vyhledávání osob v sutinách, stavba protipovodňové hráze, záchrana osob z výšky za pomoci vrtulníku, záchrana pohřešované osoby v terénu a jiné.

Kromě hasičů byli do cvičení zapojeni záchranáři, policisté, vojáci, psovodi, potápěči, členové horské služby, hygienické stanice, ČČK a spousta dalších.

Video: Petr Mázl

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet