Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený kamion s uhelným prachem blokoval dálnici

U vážné nehody cisterny hasiči od nočních hodin zasahují na dálnici D2 u Blučiny na Brněnsku. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů. 

Souprava tahače Mercedes s cisternovým návěsem na 13. kilometru ve směru z Brna do Břeclavi sjela z vozovky do příkopu, kde se návěs utrhl a převrátil na bok. Utržená a vzříčená cisterna ještě zezadu narazila do tahače a poškodila ho. Maďarský řidič soupravy vyvázl bez zranění, z poškozené nádrže tahače vytekla nafta.

Hlášení o nehodě hasiči na tísňové lince přijali ve 2.26 hodin, k zásahu vyjely jednotky ze stanic v Židlochovicích a Hustopečích. Hasiči zajistili místo nehody a tahač zabezpečili proti případnému vzniku požáru. Vzhledem k úniku nafty do půdy a označení havarované cisterny jako vozidla pro převoz nebezpečných látek hasiči o události informovali také odbor životního prostředí Městského úřadu v Židlochovicích. Podle dokumentace k nákladu zjistili, že cisterna převážela z Německa 25 tun uhelného prachu. Pro případ úniku obsahu cisterny nebo žhnutí či vznícení uhelného prachu hasiči okolo místa havárie vytyčili nebezpečnou zónu. Pro případné hašení připravili hadice s vodou, pěnou a práškem. Proraženou palivovou nádrž provizorně utěsnili tmelem. Do půdy pod tahačem podle odhadu uniklo a vsáklo zhruba 300 litrů nafty. Protože vyproštění cisterny měli zajistit pracovníci specializované firmy s těžkou technikou, hasiči po 6. hodině přerušili zásah.

K havárii na dálnici D2 hasiči znovu vyjeli krátce po 10. hodině, aby zajistili požární dozor během přečerpávání obsahu cisterny. Přečerpávání uhelného prachu do přistavené náhradní cisterny se ale nepodařilo a přivolaní odborníci rozhodli, že cisternu bude nutné vyprostit i s nákladem 25 tun uhelného prachu. Nyní (14.00 hod.) pracovníci vyprošťovací firmy zahájili práce k oddělení havarovaného tahače od vzpříčeného cisternového návěsu. Hasiči monitorují teplotu cisterny. Pokud by teplota přesáhla 55 stupňů Celsia, budou plášť cisterny ochlazovat vodou.

Nehoda omezila provoz dálnice ve směru na Břeclav. Od nočních hodin zůstal průjezdný jen jeden jízdní pruh. Po dobu vyprošťování havarovaného tahače policisté kvůli pohybu těžké techniky před 14. hodinou dálnici ve směru na Břeclav uzavřeli ve všech jízdních pruzích.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet