Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na okraji Ostravy shořel autobus, škoda 4 miliony korun

Dvě jednotky hasičů se sedmi vozidly zasahovaly v pátek 22. června 2012 vpodvečer a večer v Ostravě-Polance nad Odrou, místní části Janová, u požáru linkového autobusu Dopravního podniku Ostrava (DPO) číslo 64.

Oheň autobus zcela zničil, škoda byla předběžně odhadnuta na 4 miliony korun. Zhruba tři desítky cestujících vyvázly bez zranění.

Autobus jel po své pravidelné trase z klimkovických sanatorií do Ostravy-Svinova. Když stál na zastávce uprostřed části Janová, všiml si řidič předjíždějícího vozidla, že zezadu z motoru autobusu stoupá kouř. Upozornil řidiče, který ihned vyzval cestující k opuštění autobusu a začal oheň hasit. Přenosný hasicí přístroj v počtu 2 ks ale na oheň nestačil, proto řidič informoval dispečink DPO a ten hasiče.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno zhruba ve čtvrt na šest. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh šesti vozidly, včetně chemického kontejneru, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů z Polanky nad Odrou.

Když přijeli hasiči do Janové, hořel již celý autobus. Oheň dostali pod kontrolu během sedmi minut, potýkali se pak s požárem v palivové nádrži plné nafty. Hasiči také preventivně zakryli kanálové otvory. Část nafty, která vytekla na silnici, zasypali sorbentem, zbytek přečerpávali do barelů.

O události byla informována Česká inspekce životního prostředí, referáty životního prostředí ostravského magistrátu a krajského úřadu a také podnik Povodí Odry. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada v motorové části autobusu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet