Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srážka dvou větroňů nad Trutnovskem, jeden z pilotů vyskočil s padákem

Dne 1. 7. 2012 odpoledne přijali policisté na Obvodním oddělení policie ve Dvoře Králové nad Labem oznámení, že mezi obcemi Kohoutov a Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku došlo k pádu větroně, ze něhož se měl katapultovat pilot.

Následným výjezdem na místo události, ohledáním a vytěžením svědků policisté zjistili, že se téhož dne na letišti v Žirči konaly závody v létání bezmotorových letounů. Z vyšetřování nadále vyplynulo, že k letecké nehodě mělo dojít v katastru obce Choustníkovo Hradiště, kde se střetly dva větroně.

Staršímu z pilotů (49 let) se podařilo vrátit zpět na letiště v Žirči a bezpečně přistát. Druhý, devatenáctiletý pilot, jehož větroň se stal po střetu zřejmě neovladatelným, stačil po střetu vyskočit s padákem do pole.

Dopadl asi 300metrů od havarovaného letounu. Větroň, který spadl do sadu se vzrostlými ovocnými stromy, byl zcela zničen, a to s předběžnou škodou 700 tisíc korun. Pilot byl s drobnými oděrkami na místě ošetřen lékaři ze záchranné služby.

Dechová zkouška u obou pilotů byla negativní. Příčina havárie bude předmětem dalšího vyšetřování ze strany Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Policie ČR

Sdílet