Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další noc a další bouřky, po zásahu blesku hořel zásobník zemního plynu

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči v celé republice. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Na Vysočině nejprve zasáhl silný vítr a prudký déšť Třebíčsko a Pelhřimovsku, později večer Havlíčkobrodsko. Havlíčkobrodsko se také stalo nejvíce postiženým okresem našeho kraje.

Hasiči tady museli zasahovat hned v 33 případech. Stromy jednotky odklízely například u Mírovky, Michalovic, Nové Vsi u Chotěboře, Dlouhé Vsi, Herálce nebo Žižkova Pole. Z kolejiště odstraňovali hasiči stromy například u Dobrohostova nebo Světlé nad Sázavou.

Na Pelhřimovsku zasahovali hasiči v souvislosti s počasím 28krát. Stromy hasiči na Pelhřimovsku odklízeli například u Vlčetína, Rodinova, Těmic, Počátek nebo Kamenice nad Lipou. Ve Vlasenici padl strom na stodolu a poškodil střechu. Jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kamenice nad Lipou a Pelhřimov provedly odstranění stromu a provizorní opravu střechy.

Na Třebíčsku vyjížděli hasiči 15krát. Popadané stromy hasiči odstraňovali například u Hostákova, Pocoucova, Slavic nebo Trnavy. V Třebíči na ulici C. Boudy vítr utrhl plechové střechy dvou panelových domů. Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třebíč provedla provizorní opravu.

Na Jihlavsku zasahovaly jednotky požární ochrany u 12 technických pomocí. Stromy hasiči odstraňovali například u Stáje, Bezděkova nebo Beranovce.

Na Žďársku nemuseli hasiči v souvislosti s počasím zasahovat vůbec.

Všechny zásahy se obešly bez zranění osob.

Ing. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


Na více než 80 místech Jihomoravského kraje dnes večer hasiči odstraňovali následky bouřky s poryvy větru a přívaly vody.

K prvním zásahům hasiči vyjížděli před 18. hodinou, bouřka s výjimkou Znojemska řádila ve všech šesti zbývajících okresech kraje. Nejvíc práce měli hasiči na Brněnsku a v krajském městě, kde zasahovali na více než 35 místech.

Na 18 míst hasiči vyjížděli na Vyškovsku, takřka 15 zásahů měli na Hodonínsku, k 10 zásahům vyjížděli na Břeclavsku, sedmkrát je bouřka zaměstnala na Blanensku. V terénu až do půlnoci pracovaly desítky hasičů z profesionálních i dobrovolných jednotek.

Vítr s přívaly vody nejčastěji vyvracel stromy a větve, které v řadě míst zcela zatarasily silnice a místné komunikace. Padající kmeny stromů také zasáhly a poškodily zaparkovaná auta a ploty objektů. V Bohdalicích-Pavlovicích, Hostěrádkách-Rešově na Vyškovsku a v Brně stromy a větve potrhaly dráty el. vedení.

Do Borkovan na Břeclavsku, do Jiříkovic na Brněnsku a do Hoblíkovy ulice v Brně-Černých Polích hasiči vyjížděli k poškozeným střechám a k utržené plechové krytině. V Telnici na Brněnsku vítr utrhl celou plechovou střechu z domu a zanesl ji až na vozovku.

Přívaly vody také na řadu silnic zanesly vrstvy bláta z okolních polí. Ve Vážanech na Blanensku voda utrhla podmáčený svah na silnici, část obce tak bouřka odřízla od okolí.

Do Fryčajovy ulice v Brně-Obřanech, do Bílovic nad Svitavou na Brněnsku a do Velkých Hostěrádek na Břeclavsku hasiči vyjížděli k čerpání vody ze zatopených sklepů. Čerpadla nasazovali také v Čejkovicích na Hodonínsku, kde voda jeden ze sklepů zaplavila až do výše 1,5 metru.

U Dambořic na Hodonínsku blesk zapálil část nadzemní technologie podzemního zásobníku zemního plynu. Operační středisko hasičů zahltily opakované telefonáty lidí z okolí, kteří viděli plameny šlehat až do výše několika desítek metrů.

Hasiči přijali hlášení o požáru v 18.54 hodin, vyhlásili druhý stupeň poplachu a na místo vyjelo 10 profesionálních a dobrovolných jednotek. Při jejich příjezdu hořel plyn ze dvou nadzemních komínů. Díky bezpečnostnímu zajištění zásobníku a okamžitému zásahu pracovníků obsluhy zařízení, kteří do hořících míst vháněli dusík, plameny sahaly do výše 5 – 10 metrů a rychle slábly.

Hasiči požářiště ochlazovali a v 19.27 hodin se jim pomocí dvou vodních proudů podařilo plameny ustřelit a zasažené zařízení bezpečně zchladit. Škoda byla podle prvotních odhadů vyčíslena na 500 tisíc korun, podle dalších informací bude zřejmě podstatně nižší.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je


Již u pěti desítek událostí spojených se silným větrem a postupující bouřkou přes Olomoucký kraj zasahují profesionální i dobrovolní hasiči našeho kraje. V drtivé většině se jedná o likvidace spadených stromů a větších haluzí na komunikacích. Na Přerovsku zasahovali hasiči u dvou případů požárů po úderu blesku. Nejvíce počtem událostí zaměstnává hasiče situace na Prostějovsku.

Prakticky od půl deváté večerní přijímá linka tísňového volání desítky žádostí o pomoc s odstraněním následků silného větru. Bouřka přes Olomoucký kraj přechází naštěstí bez vydatného deště a doposud řešíme jen v jednom případě v Hlubočkách odstranění naplavenin a ucpání strouhy z lesa nedaleko zahrad rodinných domů.

Doposud nejvíce pomocí a to již tři desítky řeší hasiči na Prostějovsku, jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů přejíždí od události k události. Jen v samotném městě Prostějov se jedná o zhruba desátý případ spadeného stromu či mohutnějších větví. Podobné problémy likvidují hasiči i v Olomouci.

V centru města ulice Uhelná hasiči odstranili několik uvolněných plechů na jednom z hospodářských objektů. Velký strom přes celou cestu na chvíli zastavil průjezd komunikací u Gorazdova náměstí a opět i více spadených stromů blokovalo R35.

U souběžné komunikace na Skrbeň hasiči odstranili spadený strom na osobní vozidlo, událost se naštěstí obešla bez zranění.

Čtyři profesionální i dobrovolné jednotky hasičů vyslalo krátce před jednadvacátou hodinou operační středisko k likvidaci požáru střechy rodinného domku po úderu blesku v obci Veselíčko. Společně s profesionálními jednotkami stanice Přerov a Lipník nad Bečvou na místo vyrazili i dobrovolní hasiči Osek na Bečvou a místní Veselíčko.

Včasné zpozorování i příjezd hasičů k události velmi pomohlo k rychlému zdolání plamenů. Jednalo se pouze zahoření v trámech střechy objektu. Hasiči v poté provedli závěrečný průzkum termokamerou pro vyloučení možných skrytých ohnisek.

Majitelce objektu se během zásahu udělalo nevolno a proto ji hasiči povolali lékařkou pomoc zdravotnické záchranné služby.

Další požár zřejmě po úderu blesku likvidovali hasiči ve městě Přerov. Hasiči po dohašení provedou zároveň pokácení stromu.

Bouřka se postupně přesouvá i na Šumpersko, tuto chvíli zde jednotky zasahují u dvou událostí a rovněž odstraňují spadené stromy na komunikacích.

09:00: V průběhu nočních a ranních hodin vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky k zhruba další desítce událostí, převážně se jednalo o popadané stromy. Opět nejvíce na Prostějovsku.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje


V pátek 6. července museli hasiči Královéhradeckého kraje vyjíždět k desítkám událostí v souvislosti s bouřkou a silným větrem.

Na mnoha místech v kraji vítr polámal stromy, které popadaly na silnice, dráty vysokého napětí nebo železnice a poškodil i střechy domů. Hasiči zasahovali téměř u 130 událostí.

Nejhorší situace byla znovu na Hradecku, kde hasiči zasahovali zhruba u 80 událostí. Odklízeli stromy z trolejového vedení v ulicích Lipová a na třídě SNP v Hradci Králové. U Chudonic spadl strom na železniční trať, do kterého následně narazil vlak. Nikdo nebyl zraněn.

I jinde v kraji měli hasiči práci s odklízením stromů a na některých místech museli čerpat vodu, která se dostala do objektů. Vodu odčerpávali v České Skalici a Velkém Třebešově na Náchodsku.

Po 22. hodině hasiči museli evakuovat 28 lidí z dětského tábora ve Lhotě pod Hořičkami na Náchodsku.

Ve večerních hodinách musel být evakuován také dětský tábor v Havlovicích na Trutnovsku. Všech 27 dětí bylo převezeno do bezpečí. Na Trutnovsku hasiči kromě popadaných stromů odčerpávali vodu ze sklepů v Úpici, Voletinách, Lhotě nebo Lamperticích. V Horním Maršově zase odklízeli nánosy bahna po přívalovém dešti.

Na Rychnovsku sadl strom na železniční trať č. 021 u Doudleb nad Orlicí. Na Jičínsku hasiči odstraňovali dva stromy, které nevydržely nápor větru a spadly na střechu rodinného domu v Miličevsi. Další strom spadl na dráty elektrického vedení u Ústí u Staré Paky.

Hasiči na Náchodsku, Trutnovsku, Jičínsku a Rychnovsku zasahovali během pátečního dne téměř u 50 událostí.

Jednotka SDH Třebechovice pod Orebem provedla rozřezání a odklizení celé řady popadaných stromů na komunikaci mezi obcemi Běleč nad Orlicí a Svinary.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


Hasičské jednotky, profesionální i dobrovolné, vyjížděly v důsledku prudkého deště a bouřky v Ústeckém kraji od 23:00 6.7. do 7:56 7.7. k 11 čerpání vody převážně v okresu Děčín.

V dalších 15 případech odstraňovali spadlé stromy, pročisťovali ucpanou kanalizaci a zajištovali další události převážně na Děčínsku a Litoměřicku. Na Děčínsku, to byla především Krásné Lípa, Varnsdorf, Rumburk a Chřibská. Na Litoměřicku byla většina zásahů v samotných Litoměřicích.

V pekařské ulici na předměstí Litoměřic spadla část cihlového štítu střechy starého domku na dvě zaparkovaná auta. Na místo byl povolán statik a městská policie uzavřela ulici kvůli ustavení jeřábu. Statik nařídil demolici narušeného objektu.

V Mezné ulici v Hřensku se sesenula část tarasu na cestu k domům. Hasiči místo označili páskou. O odstranění se postará obec.

Ve 2:23 jednotky HZS ÚK ze stanice Česká Kamenice, Varnsdorf a dobrovolná jednotka z Chřibské evakuovaly kvůli rozvodněnému potoku dětský tábor u Dolní Chřibské. Táborem protékalo místy 20cm vody. Děti byly evakuovány do domova seniorů. Celkem bylo evakuováno 39 dětí a 11 dospělých. Hasiči vyklidili materiál z tábora.

Hasiči také zkontrolovali dva kempy u Jetřichovic, všechno bylo v pořádku. Ve Varnsdorfu na řece Mandavě byl v noci vyhlášen třetí povodňový stupeň, který byl v 8 hodin ráno odvolán.

Na řece Kamenici v Jetřichovicích – Všemilech a Hřensku byly vyhlášeny druhé povodňové stupně. V Jetřichovicích byla voda Kamenice v 6:30 v korytě a vše bylo v pořádku. V 11:00 byly povodňové stupně odvolány.

por. Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Sdílet