Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Všechromech hořely fotovoltaické panely na střeše skladové haly, u požáru zasahovalo několik jednotek hasičů

Informaci o požáru střechy skladové haly přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje dnes 12. srpna v 10:30. Na místo byla ihned vyslána profesionální jednotka ze stanice Říčany se třemi zásahovými vozidly, posílená o jednotku dobrovolných hasičů Mnichovice, která na místo vyjela se dvěma vozidly.

Již během jízdy k zásahu byl vidět obrovský sloup černého dýmu. Velitel zásahu proto požádal operační středisko o vyslání posilových jednotek. Na místo tak byla vyslána jednotka ze stanice Benešov s automobilovým žebříkem a dobrovolné jednotky Říčany a Senohraby.


ČTĚTE: Jak hasit dům s fotovoltaikou? Těžko


Po příjezdu na místo bylo provedeným průzkumem zjištěno, že na střeše haly o rozměrech 520 × 100 metrů hoří fotovoltaické panely a izolace. Jeden dopravní proud byl na střechu veden pomocí automobilové plošiny AP-27 a druhý pomocí suchovodu, celkem hasiči zasahovali třemi útočnými C proudy. Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu krátce po jedenácté hodině.

Dále bylo nutné provést za pomocí rozbrušovací pily násilný vstup do skladovacích prostor, aby se vyloučilo případné šíření požáru. Požárem byla zasažena plocha přibližně o rozměrech 20 × 20 metrů. Následně byla zasažená střecha zkontrolována pomocí termokamery. Celková likvidace požáru byla ohlášena ve 12:32. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování, škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na jeden milion korun. Hasičům se podařilo včasným zásahem uchránit hodnoty za víc jak 500 milionů korun.

Zasahující technika na místě:
HZS stanice Říčany: CAS 15 Mercedes Benz, CAS 32 Tatra 815 a AP 27 Tatra 815
HZS stanice Benešov: AZ 30 Renault Camiva
HZS stanice Kolín: VEA Škoda Fabia
JSDH Mnichovice: CAS 24 Liaz a CAS 25 Škoda 706
JSDH Říčany: 2× CAS 32 Tatra 148 a DA 12 – Avia
JSDH Senohraby: CAS 32 Tatra 148

Foto: HZS Středočeského kraje a JSDH Mnichovice

Sdílet