Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U letiště v Dolním Benešově havarovalo letadlo, dvě osoby zemřely

Dne 16.08.2012 v době kolem 13:20 hod. bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že na poli u místního leštiště v obci Dolní Benešov, část Zábřeh na Opavsku došlo k pádu malého letadla.

Na místo byly ihned vyslány jednotky IZS (Integrovaného záchranného systému), kdy bylo zjištěno, že na poli poblíž sídla Aeroklubu Zábřeh leží malé letadlo, které má na svém trupu rakouskou vlajku. Jak dále bylo zjištěno, tak osádku letadla tvořili dva muži rakouské národnosti (muž ročníku narození 1970 a muž ročníku narození 1945).

Na místě zasahující lékař zjistil těžká zranění u obou mužů, neslučitelná s životem a konstatoval jejich úmrtí.

Celá tragická událost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, kdy se v této chvíli čeká na příjezd pracovníků Inspekce letového provozu a v součinnosti s nimi bude provedeno ohledání havarovaného letadla, kdy budou zjišťovány příčiny pádu a další okolnosti, které by vedly k řádnému objasnění této záležitosti, informoval René Černohorský, policejní mluvčí.


Jak našemu serveru následně sdělil tiskový mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela, na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Hlučín a Opava, s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Dolní Benešov a Bolatice.

Hasiči zajistili místo nehody, asistovali zdravotníkům, natáhli hadice kvůli případnému požáru, ale žádný plamen ani dým se naštěstí neobjevil. Letadlo leželo s rozpůleným trupem, jedno křídlo utržené.

Hasiči objevili pod letadlem menší únik leteckého benzínu. Vzhledem k tomu, že do příjezdu letecké inspekce nesmějí s vrakem letadla manipulovat, podsunuli pod místo pomalého úkapu nádobu na jímání paliva. Až po podrobné prohlídce a zdokumentování leteckou inspekcí budou moci vrak posunout a zjistit případný únik benzínu do půdy se strništěm.


Místo nehody v tuto chvíli kontroluje jednotka HZS MSK ze stanice Hlučín, která zde zřejmě bude hlídat a asistovat podle potřeby až do ukončení dokumentace leteckou inspekcí. Ta by měla na místo pádu letadla dorazit po 17. hodině.

Sdílet