Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní den IZS v Lysé nad Labem zaujal, návštěvníkům se představily všechny složky

Sobotní Den IZS pořádaný v rámci 11.ročníku doprovodného programu výstavy Domov a teplo na Výstavišti v Lysé nad Labem „Tři dny se záchranáři“ se vydařil.

Od časného rána se na lyské výstaviště sjížděla vytypovaná mobilní technika základních složek Integrovaného záchranného systému – Hasičského záchranného sboru ČR, Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby.

Kromě techniky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, jako pořadatele této již tradiční akce, svou techniku předvedly i oslovené sbory podniků ČEZ a.s. elektrárna Mělník, Škoda auto a.s. Mladá Boleslav a Správa železniční a dopravní cesty, stanice Nymburk.

Úderem deváté hodiny, kdy se otevírají brány výstaviště, byla již technika rozmístěná přesně na určených místech na venkovní a předváděcí výstavní ploše u haly A1.

Návštěvníci zde měli po celý den jedinečnou možnost shlédnout statické i dynamické ukázky nejmodernější hasičské, policejní a záchranářské techniky a výcvik jednotek či odborů jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému.

V půlhodinových intervalech byly zájemcům představovány a moderovány jednotlivé služební činnosti PČR A HZS. Největšímu zájmu se těšily ukázky odborů služební kynologie a služební hipologie PČR, ukázky společného zásahu složek IZS při likvidaci mimořádné události typu dopravní nehoda, ukázky činnosti lezecké skupiny HZS Středočeského kraje či ukázky zadržení nebezpečného pachatele (Školící středisko PČR Sadská), činnosti UNRA clubu a výcvik korejského bojového umění Taekwon-do.

Bohatý program končil před 17. hodinou, kdy se před odjezdem techniky do místa dislokací jednotlivá vystavená vozidla za doprovodu mluveného slova představila „zahoukáním“ zvukovým výstražným zařízením a objetím kolečka ny výstavní ploše.

Po celé tři dny mohli též návštěvníci zavítat do stánků HZS ve spodní části haly A1, které byly zaměřeny zejména na hasičskou prevenci a ochranu obyvatelstva, dále výchovu v oblasti požární chrany a ochrany obyvatelstva (Hasík) a bylo zde připomenuto 10.výročí ničivých povodní v roce 2002.

foto: mjr. Bc. Roman Zima, por. Bc. Jaromír Brzák, František Hep

mjr. Bc. Roman Zima
velitel PS Nymburk
HZS Středočeského kra­je

Sdílet