Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TOTMAN 2012, běh do vrchu Ráztoka-Pustevny je minulostí, závod vyhrál Martin Trojan

Dne 19. 10. 2012 se sešlo v malebném prostředí Moravskoslezských Beskyd 28 odvážlivců (27 mužů a 1 žena), aby se zúčastnili tradičního závodu ve výběhu do strmého stoupání nazvaného TOTMAN 2012 (TOTMAN = TOTálně Mrtvý A Nepoužitelný hasič).

Závod byl odstartován hromadně v 10:30 hodin u dolní stanice lanovky v místě zvaném Ráztoka (620 m.n.m.), dále se běželo po modré turistické značce k horní stanici lanovky na Pustevnách a po červené turistické značce na vrchol Tanečnice (1084 m.n.m.). Trasa byla dlouhá cca 3 km a převýšení bylo neuvěřitelných 464 m.

Všichni borci doběhli do cíle, i když si mnozí sáhli na dno svých sil. Tento ročník soutěže byl mimořádný ještě v jednom ohledu. Závodu se totiž zúčastnil vítěz poháru ředitele HZS MSK v TFA Marcin Zdzieblo, hasič z PSP Krakov z Polska. Rovněž se přihlásil loňský vítěz Lukáš Krpec z HZS MSK – ÚO Nový Jičín. Také další přihlášení závodníci zaručovali kvalitní výkony. Proto se právem očekával velký souboj na trati o mety nejvyšší.

Do cíle doběhl jako první Martin Trojan z HZS PAK – ÚO Chrudim v čase 23:20 minuty, jen o čtyři sekundy zpět doběhl jako druhý Marcin Zdzieblo z PSP Krakov (čas 23:24 minuty) a jako třetí se umístil loňský vítěz Lukáš Krpec z HZS MSK – ÚO Nový Jičín (čas 23:40 minuty). Tito tři borci se umístili zároveň jako první tři v celkovém pořadí.

V kategorii B (nad 40 let) se soutěže zúčastnili dva soutěžící, na prvním místě doběhl s časem 30:05 minuty Josef Frýdl z HZS ZLK – ÚO Zlín a na druhém místě s časem 31:01 minuty Jiří Siegl z HZS MSK – ÚO Bruntál. Letos se soutěže zúčastnila jedna žena, a to Lucie Materová z Opavy, která do cíle doběhla v čase 30:07 minuty a umístila se celkově na 23. místě, v kategorii A (do 40-ti let) pak na 22. místě.

Letošní ročník této náročné soutěže se myslím vydařil, ať již co se krásného počasí týče, tak i kvalitní účasti a výbornými předvedenými výkony. Nezbývá než poděkovat soutěžícím za účast na této soutěži a především za předvedené výkony. Budeme se těšit příští rok na viděnou opět v krásném prostředí Beskyd.

Výsledky stahujte v příloze článku.

por. Ing. Petr Holub, HZS MSK – ÚO Nový Jičín

Sdílet
Přiložené soubory
výsledky totman 2012.xls zobrazit online XLS 27 kB