Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči v Kopřivnici slavnostně otevřeli nově zrekonstruovanou zborojnici, od HZS Moravskoslezského kraje dostali dvě vozidla

V úterý 9. října v 15:30 hodin byla slavnostně otevřena nově zrekonstruovaná hasičská zbrojnice v Kopřivnici.

Zbrojnice na ulici Štramberské je stanicí místních dobrovolných hasičů již od roku 1921. Během uplynulého roku prošla komplexní rekonstrukcí, díky níž se změnila téměř k nepoznání.

„Objekt rozšířila přístavba a nadstavba, došlo k úpravám hlavního sjezdu, přibyla parkovací stání a také dvanáctimetrová věž na sušení hadic. V přízemí vznikly garáže pro tři hasičská auta, šatny, umývárna, sklady a dílna, v podkroví denní místnost, klubovna, kuchyňka, kancelář, posilovna a sociální zařízení,“ shrnul výsledek rekonstrukce Jiří Juřena z odboru rozvoje města, který měl projekt na starost.

Naši dobrovolní hasiči mají daleko více povinností než v minulosti a také počet jejich zásahů u mimořádných událostí v poslední době výrazně stoupá. Přestože všichni mají své zaměstnaní, zajišťují čtyřiadvaceti­hodinovou pohotovost a ročně mají kolem dvou set výjezdů, což už je na úrovní profesionální jednotky.

Proto bylo nutné zajistit hasičům adekvátní zázemí odpovídající všem jejich potřebám. Rekonstrukce navíc umožní vznik stálé denní služby, která bude vykonávat hasičskou práci jako své zaměstnání.

zhodnotil práci hasičů starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka 

Cena stavebních úprav přesáhla 11 milionů korun a dalších zhruba 900 tisíc stálo speciální softwarové a hardwarové vybavení. 7 milionů pokryla dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje, zbytek zaplatilo město.

Slavnostní otevření zbrojnice se uskutečnilo za účasti představitelů města, zástupců hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, členů Sborů dobrovolných hasičů, členů kopřivnické dobrovolné jednotky a dalších významných hostů.

V objektu nechybí elektricky navíjený sušák hadic ve věži, zásuvka pro připojení externího napájení zbrojnice, dílny chemické a technické služby a podobně.

Kromě prohlídky požární techniky a zajímavých ukázek bylo součástí programu rovněž symbolické předání klíčů od požárních vozidel zapůjčených od HZS MSK a ocenění velitele družstva Jaroslava Novotného, který uspěl v celorepublikové anketě jako třetí nejlepší Velitel roku 2011.

Ing. Mgr. Lucie Petříčková
Oddělení vnějších vztahů

hasici.kopriv­nice.org

Sdílet