Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Krásného Pole hořel autobus, oheň v motorové části uhasil před příjezdem hasičů jeho řidič

Na policejní stanici ve Velké Polomi bylo dne 24. 10. 2012 krátce po šesté hodině večerní oznámeno zahoření autobusu.

Hlídka okamžitě vyjela na místo. Tím bylo odpočívadlo před odbočkou na Krásné Pole na silnici I/11 ve směru na Opavu. Zde se již nacházeli hasiči ze stanice Poruba, Zábřeh a dobrovolná jednotka Krásné Pole.

Osmapadesátiletý řidič autobusu zn. Karosa vypověděl, že si při jízdě ve zmíněném úseku ve zpětném zrcátku všiml kouře v zadní části vozidla. Okamžitě zastavil, otevřel dveře a vyzval cestující, ať urychleně opustí autobus. Následně se chopil hasicího přístroje a oheň v motorové části vozidla uhasil ještě před příjezdem hasičů.

Rozhodnost a duchaplnost řidiče je třeba ocenit zejména proto, že cestujícími byly děti – mladí fotbalisté, vracející se ze zápasu. Nikomu z nich se naštěstí vůbec nic nestalo a až do vyzvednutí rodiči se o ně vzorně postarali jejich dva trenéři. Ti je soustředili v přilehlém poli, kde byli v bezpečné vzdálenosti chráněni nejen před možným požárem, ale i před hustým provozem na opavské výpadovce.

Policisté a hasiči po celou dobu akci koordinovali a společně se strážníky Městské policie Ostrava řídili provoz na výše zmíněné komunikaci. Tato akce jen potvrdila kvalitní spolupráci zasahujících složek IZS.

Příčina požáru je v současné době předmětem šetření vyšetřovatele hasičského záchranného sboru. S největší pravděpodobností jí však byla technická závada na vozidle.

por. Mgr. Petr Svoboda, PČR

Sdílet