Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pondělí začalo v Libereckém kraji třemi požáry, jednotky ze druhého stupně hasily požár hospody v Krompachu

Ještě se ani pořádně nerozednilo a hasičům už byly dnes ohlášeny tři požáry. K prvnímu z nich vyjížděli po půl čtvrté ráno, kdy na parkovišti v části obce Mšeno nad Nisou hořela 2 osobní auta.

Požár uhasili pomocí vysokotlaku přivolaní jablonečtí profesionální hasiči a dobrovolná jednotka Jablonecké Paseky. Po osmé hodině bude událost prošetřena, předběžně se počítá s verzí úmyslného založení. Škoda na prvním vozidle činí kolem 110.000 korun, na druhém bude teprve vyčíslena.


V druhém případě šlo o požár sazí v komíně rodinného domu ve Velkých Hamrech a hasičům byl nahlášen v půl páté přes tísňovou linku 112. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Tanvaldu a místní dobrovolná jednotka. Požár se naštěstí nerozšířil mimo komín, a tak se mohli hasiči zhruba za hodinu vrátit na své základny.


Požár, který si vyžádal povolání jednotek z 2. stupně požárního poplachu, zachvátil kolem páté hodiny ranní opuštěný objekt bývalé hospody na návsi v Krompachu. U požáru zasahuje sedm jednotek hasičů – PS Jablonné v Podještědí, PS Česká Lípa, Krompach, Cvikov, Nový Bor, Jablonné v Podještědí a Kunratice u Cvikova.

Hasiči na likvidaci požáru nasadili šest vodních proudů, sedmým hasili z výškové techniky. Požár lokalizovali v 6:14 hodin, hasební práce v době vydání zprávy pokračují. Hasiči z objektu vynesli také dvě 30 kg tlakové láhve.

V 10:18 hodin byl požár zcela zlikvidován, na místě zůstala tamní jednotka na dohlídku. Objekt bývalé hospody měl 2 nadzemní podlaží a půdní prostory, ve kterých dle našeho vyšetřovatele požár vznikl.

Pes na vyhledávání akcelerantů hoření označil několik stop a ze třech míst byly odebrány vzorky, které putují na Odbor kriminalistické techniky a expertiz (OKTE),“ popsal vyšetřovatel z ÚO Česká Lípa nprap. Vladimír Kecek.

Jak dodal, s největší pravděpodobností šlo o úmyslné zapálení. Škoda byla odhadnuta na 2 miliony korun.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet