Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči zkoušeli, jak nejlépe dostat vodu na ochoz Štramberské Trúby, osvědčily se obě naplánované trasy

V pondělí 12. listopadu 2012 hasiči na Novojičínsku při cvičení vyzkoušeli, jak nejrychleji a nejefektivněji dostat dostatečné množství vody při případném požáru na Štramberské Trúbě.

Námětem cvičení byl požár vzniklý od elektroinstalace v prostoru ochozu rozhledny. Převýšení mezi náměstím ve Štramberku a ochozem Štramberské Trúby činí neuvěřitelných 75 metrů (cca 25 pater výškového domu) a na vyhlídkový ochoz vede cca 300 schodů.

Cílem cvičení bylo mimo jiné ověřit možnosti dopravy hasební vody na vyhlídkový ochoz rozhledny, jelikož průjezdnost komunikací neumožňuje dojezd těžké hasičské techniky až přímo pod rozhlednu.

Rovněž tak byla tato známá a turisty hojně navštěvovaná rozhledna vybrána jako cíl cvičení, protože je součástí památkově chráněného areálu. V rámci cvičení byly také prakticky porovnány tlakové poměry při dopravě hasební látky s velkým převýšením a teoretické výpočty, výsledky budou použity příslušníkem HZS MSK a členem JSDH Kopřivnice Tomášem Bartoněm v jeho závěrečné absolventské práci na SOŠ a VOŠ PO ve Frýdku – Místku.

Byly vyzkoušeny dva způsoby dopravy vody, a to nejdříve z cisteren JSDH Štramberk (CAS 8 Avia a CAS 32 Tatra 148) od hradní věže na vyhlídkový ochoz a poté vodu „tlačila“ cisterna HZS MSK (CAS 32 Tatra 815) z náměstí do tzv. „flexitanku“ nad prvními hradními schody, odtud pomocí plovoucích čerpadel přes přenosné čerpadlo (PPS 12) na vyhlídkový ochoz.

Oba tyto způsoby se ukázaly jako proveditelné a u obou se dostala hasební voda až na vyhlídkový ochoz. Nakonec se pořadatelé rozhodli vyzkoušet ještě jeden možný způsob, a to přímo z cisterny HZS MSK (CAS 32 T815) z náměstí hadicemi až na věž. I tento způsob se ukázal jako proveditelný.

Už ve fázi balení hadic připravili pořadatelé malou perličku na závěr. Jednomu z hasičů se udělalo na věži nevolno (samozřejmě cvičně) a jednotky si tak procvičily záchranu osoby po úzkých schodech vedoucích z ochozu věže. I s tímto nelehkým úkolem si však hasiči poradili a pomocí „SKED“ nosítek dopravili osobu v pořádku pod hradní věž.

Všem účastníkům tohoto taktického cvičení patří velký dík za to, že se dostavili v hojném počtu a že přistoupili ke svěřeným úkolům svědomitě a pečlivě. Taktéž velký dík patří správci hradní věže panu Bartoňovi za spolupráci při provedení tohoto cvičení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet