Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberecký plamínek Flambucha bude s hasiči pomáhat dětem

Nehody, pohromy, katastrofy, zkrátka nešťastné události se nevyhýbají ani dětem. Aby se hasičům s dětmi dobře navazoval kontakt a mohli lépe odpoutat pozornost od nepříjemných úkonů jako třeba vyprošťování při nehodě nebo ošetření zranění, budou mít pro ně ve svých autech plyšovou hračku – plamínek Flambuchu. Do této doby plnil obdobnou úlohu dráček Záchranáček, ale od nového roku budou mít v Libereckém kraji svého, zcela originálního maskota.

Grafika plamínku vznikla vloni ve studiu akademického malíře Martina Šimka a letos získal plamínek i svou další tvář v podobě plyšové hračky. Jak taková „obyčejná" hračka může pomoci, vysvětluje psycholožka HZS Libereckého kraje kpt. Mgr. Drahomíra Horová.

Hračka je v zátěžové situaci velkým pomocníkem ke snížení napětí. Je něco, co dítě zná, je mu blízké, „normalizuje" mu situaci a pomáhá ji dítěti zvládnout – „není na to samo". Nemalý podíl má i materiál, z něhož je hračka vyrobena.

Plyšák by měl být příjemný na dotek, hřejivý a rozhoduje i barva (neměla by být tmavá), velikost a koneckonců i tvar. Výraz by neměl strašit, ale vyvolávat pozitivní emoční ladění.

Jak pokračuje, dítě může plyšáka obejmout, přitisknout se k němu, dát si ho vedle sebe, mluvit s ním. To jsou přirozené reakce a potřeby dětí v prostředí, kde se necítí v bezpečí.

Přes hračku lze snadněji s dítětem navázat kontakt a pomáhá dospělým, pokud komunikace s dítětem vázne. Lze s ní poměrně dobře a snadno odpoutávat pozornost od nepříjemné situace, ve které se dítě aktuálně nachází,“ doplnila psycholožka hasičů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet