Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze hořela demolice bývalé základní a mateřské školy. Na místě zasahovalo vice jednotek

Pražští profesionální a dobrovolní hasiči likvidovali vodními C proudy v dýchací technice požár většího rozsahu na Praze 4 v ulici Kaplická, kde hořel objekt bývalé základní a mateřské školy.

Na místě zasahovaly jednotky z centrální, krčské, chodovské, holešovické, petřinské a strašnické stanice. K události se dostavily i dobrovolné jednotky z Kunratic a Chodova.

Podle našich informací hořel v objektu, který je obýván bezdomovci, odpad v několika patrech.

Hasiči naměřili v okolí požáru zvýšené koncentrace oxidu uhelnatého a formaldehydu.

Vzhledem k rozsahu požáru se ho nedařilo likvidovat, proto byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Na místě události byla velká spotřeba vzduchu v dýchacích přístrojích, proto se na místo dostavil automobil chemické služby s náhradními lahvemi.

Druhý stupeň poplachu:

  • zásahu se zúčastní JPO povolané v I. stupni a další jednotky PO kategorií JPO I., JPO II. a JPO III. v celkovém počtu do 10 jednotek PO
  • při požárech lesních masivů se povolávají též JPO V nebo JPO nezařazené a letecká hasičská služba
  • jedná se o události, kdy jsou ohroženy jednotlivé budovy, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, požáry na ploše do cca 10 000 m2 a o záchranu desítek osob
  • zásah je zpravidla řízen štábem VZ nebo se ustaví pomocník VZ
  • v rámci IZS se jedná o zásahy, které vyžadují koordinaci součinnosti více složek (toto zabezpečuje VZ, který má k dispozici řídícího důstojníka – pokud nepřevzal velení, a operačního důstojníka na OPIS HZS)

Kolem třetí hodiny ranní dne 5. 1. 2013 bylo provedeno střídání zasahujících jednotek. Hasiči v sobotních ranních hodinách provedli dohlídku místa požáru.

Proč požár vznikl se zatím neví. Příčin může být více včetně možného pohybu osob bez domova uvnitř objektu. Událost se obešla bez zranění osob.

Požářiště – ranní pohled

Na požářišti se nyní pohybují hasičští a policejní vyšetřovatelé.

Sdílet