Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technické Vario ve švýcarském provedení od firmy Brändle s unikátním zbarvením

Podobných automobilů, jako je ten, který vám představujeme v tomto článku, jezdí u hasičských sborů po celé Evropě poměrně dost. Tento je však zvláštní něčím jiným, než podvozkem či vybavením. Co ho od ostatních odlišuje, je jeho barevné provedení a celková grafická úprava.

Na první pohled je jasné, co tento mercedes odlišuje od standardního hasičského automobilu. Je celý v červené barvě a má přes kabinu signální pruh v odstínu RAL3024, potud nic zvláštního. Když se však podíváme na rolety, kryjící skříně s uloženým vybavením, je vše zřejmé.

Na roletách je vybavení, které se za nimi ukrývá, vyobrazeno. Nalezneme zde ženijní nářadí, prostředky první pomoci, hasící přístroje, výkonnou 30kVA elektrocentrálu s osvětlovacím stožárem, na jehož konci může být umístěný i osvětlovací balón a také čtyři vozíkové kontejnery, které se mění dle potřeby výjezdu. Nejčastěji je zde kontejner na dopravní nehody, olejové havárie, sorbenty a technickou pomoc.

Vyobrazené vybavení možná působí dojmem dětských omalovánek, či jak pár jedinců z řad hasičů řeklo cosi o cirkusu na kolečkách, ale ono to má i svůj praktický účel. Nic si nenalhávejme, vozidel v našich garážích stojí poměrně dost a ne vždy si každý hned vzpomene na všechny pomůcky, kde že jsou uloženy. Na švýcarském Variu, zařazeném u dobrovolné jednotky města Oftringen již od roku 2009, mají vybavení zobrazeno na všech třech roletách a levém boku, kde vidíme dvojici nejběžnějších kontejnerů.

Oftringenští hasiči tak mají okamžitý přehled o tom, co je kde uloženo a nemusí zmateně tápat a vše zotvírat, než naleznou požadovanou věc, jak můžeme občas vidět u zásahu. Ono to nepůsobí na okolí dobrým dojmem, když přihlížející osoby u zásahu vidí hasiče, pobíhajícího kolem vozu a marně hledajícího vybavení, které je po něm od velitele požadováno. Na druhou stranu nutno podotknout, že jsme jen lidi, nikoliv stroje či počítače, a tak se někdy prostě zapomene.

Když se zamyslíme nad tím, že by takováto věc byla pravděpodobně přínosem i na další technice, jakou jsou cisterny prvního výjezdu, musíme si uvědomit, že i kdyby to člověk nakrásně chtěl i za cenu vyšších nákladů, je zde předpis, upravující barevné provedení hasičské techniky v podobě vyhlášky 53/2010 Sb. o technických podmínkách požární techniky, ve kterém je jasně psáno, jak má vozidlo jednotek PO barevně vypadat.

I kdyby u nás byl tento předpis poněkud benevolentnější, jako je tomu např. ve Švýcarsku, nešlo by toto grafické ztvárnění aplikovat na veškerou možnou techniku.


Co myslíte, má tato barevná úprava hasičského vozidla svůj účel, nebo je to dle vás jen ten cirkus na kolečkách? Švýcaři si evidentně libují v nejrůznějších obrázcích na mobilní požární technice, i když vyobrazení vybavení, které vozidlo veze, je poněkud ojedinělé.

Foto a info: výrobce, FW Oftringen

Sdílet