Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehořlavé funkční prádlo Devold SPIRIT testovali hasiči celý rok

Přinášíme vám vyhodnocení dlouhodobého testu nehořlavého funkčního prádla Devold SPIRIT, který probíhal celý rok, tedy od prosince 2011 do prosince 2012.

Nehořlavé funkční prádlo Devold SPIRIT je vyrobeno výhradně z přírodních trvale nehořlavých materiálů zpracovaných do dvouvrstvého úpletu. První vnitřní vrstvu tvoří viskózová vlákna Lenzing FR, druhá vnější vrstva je z Merino vlny. Tento unikátní dvouvrstvý úplet Devold SPIRIT pak dokáže hasiče výborně klimatizovat, efektivně chránit a zabránit i případnému opaření.

Přírodní materiál je velice příjemný na tělo a dobře padnoucí střih s účelným vedením plochých elastických švů dovoluje pohodlný neomezený pohyb hasiče.

Devold SPIRIT přináší svému uživateli nejen dokonalou ochranu, ale i mimořádný komfort. Velmi významně tak přispívá, jako první ochranná vrstva pod jakýkoliv zásahový oděv, k celkovému bezpečí a pohodlí hasiče.

Norské prádlo pro české hasiče nám k testování poskytla společnost VOCHOC, která je výhradním distributorem ochranného prádla Devold PROTECTION pro ČR od firmy Devold of Norway. Nabízí i tmavě modrou barvu speciálně pro české hasiče

Samozřejmě, že Devold SPIRIT splňuje všechny příslušné evropské normy i veškeré požadavky HZS a profesionální hasiči si ho mohou například pořídit i za body jako výstrojní součástku.

Redakce i vybraní hasiči testovali několik souprav Devolda /dlouhé spodky, triko s dlouhým rukávem a kuklu/ v třeskutých únorových mrazech i letních vedrech. Prádlo testoval velitel, hasič a strojník.


Jaké jsou teda jejich konkrétní zkušenosti s dlouhodobým praktickým používáním nehořlavého funkčního prádla Devold SPIRIT? Splnilo jejich očekávání? Vybíráme několik postřehů:

  • Dokonale sedí na těle – kvalitní střih, ploché švy, elastické náplety, vůbec neomezuje pohyb.
  • Je znát přírodní materiál – příjemný na pokožku, pohlcuje pach, prádlo nesmrdí ani po delším používání.
  • Kvalitní funkčnost – výborně odvádí pot od těla, Merino vlna výborně absorbuje pot a udrží ho od těla a dokáže ho předávat postupně do dalších vrstev oděvu i přes membránu.
  • Na prádle téměř není znát délka jeho používání. I po roce je jako nové. Hasiči ho používají i k soukromým sportovním aktivitám.

Jak je zřejmé, Devold hasiče výborně klimatizuje. V chladnější polovině roku je nepostradatelný, při tvrdých zásazích nebo v kontejneru je nenahraditelný – eliminuje opaření, výrazně zlepšuje ochranu a pohodlí hasiče pod jakýmkoliv oděvem.


První dojmy hasičů jsme zveřejnili v samostatném člán­ku


Jeho předností je bezesporu i jednoduchá údržba. Prát ho můžete na 40°C naruby. Když dodržíte tyto základní podmínky praní, drží pak tvar a elasticitu, nevytahuje se. Je je potřeba dávat pozor na kontakt se suchými zipy.

Ceny nehořlavého funkčního prádla Devold SPIRIT

  • triko dlouhý rukáv 1627,– Kč
  • spodky dlouhé 1488,– Kč
  • souprava 3115,– Kč
  • triko krátký rukáv 1488,– Kč
  • kukla hasičská 1029,– Kč

Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH.

Sdílet