Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátrací akce po ztraceném lyžaři na Vsetínsku byla úspěšná, hledala ho také třicítka hasičů

Pět desítek lidí hledalo dnes v noci muže, který zabloudil v mlze na běžkách. Běžkaře se po několika hodinách pátrání podařilo najít v korytě potoka v silně podchlazeném stavu.

Pohřešování muže nám oznámila včera kolem půl desáté večer manželka. Uvedla, že její muž šel na běžky, měl jít z Pulčína do Zděchova, kde bydlí. Kolem půl deváté večer jí volal z mobilního telefonu, že se ztratil, ale že bez problémů dojde. Říkal, že je někde na kopci.

Trasu znal, chodíval tam několik let. Když se však nevrátil ani po hodině, kontaktovala žena policii na lince 158. Zjistili jsme, že se z Pulčína vydal na cestu domů kolem šesté hodiny večer. Zorganizovali jsme s pomocí hasičů, horské služby a občanů pátrací akci.

Do terénu vyrazilo v sedmistupňovém mrazu více jak deset policistů z různých oddělení v rámci okresu Vsetín a povolali jsme i kolegy ze sousedního zlínského okresu z oddělení ve Valašských Kloboukách.

Do pátrání se zapojily téměř tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů a dále několik členů horské služby. Hledat běžkaře se vydalo i několik občanů Pulčína. Pátrající měli k dispozici 4 sněžné skútry a dvě čtyřkolky.


Do uvedené lokality byly operačním důstojníkem vyslány jednotky jak profesionálů z Valašských Klobouk, tak i dobrovolníků z obcí Pulčín, Francova Lhota a Horní Lideč.

Následně byly nasazené jednotky posíleny hasiči ze Zděchova, Halenkova, Huslenek a profesionály ze Vsetína a Zlína. Hasiči se připojili k nasazeným policistům, členům horské záchranné služby a dalším dobrovolníkům.

por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


Ztracený muž měl sice u sebe mobilní telefon, ale naposledy mluvil se svojí manželkou kolem půl deváté večer. Pak už se s ním nedařilo spojit, telefon jen vyzváněl. Zvažovali jsme přivolání vrtulníku, ovšem vzhledem k velké mlze by to bylo bezpředmětné.

Silně podchlazeného běžkaře se podařilo najít po třetí hodině ráno v korytě Pulčínského potoku. Jedenapadesáti­letého muže, který byl celý promáčený, si odvezla rychlá záchranná služba do nemocnice.

Podle velitele pátrací akce npor. Mgr. Bc. Ivo Nováka – vedoucího obvodního oddělení Policie ČR Vsetín patří všem lidem, kteří se do pátrání po muži zodpovědně zapojili velké poděkování, protože běžkaři bezpochybně zachránili život.

por. Mgr. Lenka Javorková
Policie ČR

Sdílet