Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch domu s následným požárem ve Frenštátě pod Radhoštěm má šest obětí, policie ztotožnila nalezené ostatky

K požáru bytového domu v celém rozsahu ve Frenštátě pod Radhoštěm byli hasiči vysláni 17. února 2013 krátce před čtvrtou hodinou ranní. Třípodlažní budova byla výbuchem natolik narušena, že došlo k propadu konstrukcí.


17. února 2013 – den první


V této chvíli je možné konstatovat, že v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm mělo dojít k výbuchu plynu a následnému požáru.

Policisté se po příjezdu na místo prvotně snažili evakuací zajistit bezpečí osob, nyní probíhají další práce, přičemž samozřejmostí je úzká spolupráce s hasiči a zdravotníky.

uvedla pro server CHRÁNÍM.cz por. Mgr. Soňa Štětínská, Policie ČR


Na místě zasahují také tři psovodi-záchranáři (2× Záchranný útvar HZS ČR Hlučín, 1× Městská policie Ostrava) se psy atestovanými pro vyhledávání osob zavalených v sutinách.


Postiženým pomáhaly tři lékařské a čtyři zdravotnické týmy záchranářů. Posádky záchranné služby ošetřily a do zdravotnických zařízení poté transportovaly celkem jedenáct zraněných osob. Kromě osmi dospělých šlo také o tři děti.

Žena s vážnými popáleninami druhého až třetího stupně na přibližně 60% povrchu těla byla ošetřena a předána na popáleninové JIP Fakultní nemocnice Ostrava. V popáleninovém centru byl předán rovněž osmatřicetiletý muž s popáleninami obličeje, břicha, hrudníku a končetin.

Do téhož zdravotnického zařízení jsme po poskytnutí lékařské pomoci na místě události přepravili dalšího muže, jenž utrpěl lehčí popáleniny a také inhalační trauma; muž byl po ošetření ve FN posádkou ZZS transportován do Městské nemocnice Ostrava, a to z důvodu potřeby léčby v hyperbarické komoře.

Dvaačtyřicetiletý muž byl záchranáři ošetřen po nadýchání zplodinami hoření a přepraven na urgentní příjem, rovněž do FN Ostrava.

Ošetřen posádkou ZZS musel být i jeden ze zasahujících hasičů, a to s poraněním obličeje a hrudníku, také on byl předán na popáleninovém centru fakultní nemocnice.

Tamtéž byly transportovány ještě tři děti, a to ve věku mezi čtrnácti a sedmnácti lety. Všechny byly při vědomí a utrpěly popáleniny v oblasti končetin, v jednom případě pak nadýchání kouřem.

Do nemocnice v Novém Jičíně posádky ZZS přepravily tři zraněné – jednalo se o třiadvacetiletého muže, čtyřicetiletou a jednašedesátiletou ženu. Všichni byli intoxikováni zplodinami hoření.

Na místě je v tuto chvíli v souvislosti s událostí potvrzen již druhý mrtvý a není možno vyloučit další oběti na životech. Zásah hasičů a policistů dále trvá.

Záchrana osob již skončila, na místě zůstává jedna posádka ZZS. Blízkým zasažených a dalším osobám pomáhá interventka ZZS, a to spolu s psycholožkou PČR.

uvedl pro server HvězdaŽivota.cz PhDr. Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK


V současné době (podvečer) hasiči strhávají zdi objektu za pomoci těžké ženijní techniky Záchranného útvaru z Hlučína. Teprve po rozebrání nestabilních konstrukcí budou moci pokračovat ve vyhledávání pohřešovaných osob kterých je aktuálně pět – tři děti a dva dospělí.


18. února 2013 – den druhý


Hasiči již našli v troskách čtyři oběti. Ve třech případech se jedná o děti, v jednom o dospělého. Stále je pohřešován jeden dospělý. Počet obětí se tak vyšplhal už na pět.

Vyhledávání je zdlouhavé, těžká technika totiž může pomoci jen omezeně, většina prací tak probíhá ručně. Jak našemu serveru řekl tiskový mluvčí hasičů, odklízení trosek potrvá zřejmě ještě celý den.


Prvotní informace směřovaly k faktu, že je pohřešovaných 5 osob, z toho 3 do 18 let. V této chvíli je možné potvrdit, že v průběhu noci byla v objektu při prohledávání nalezena těla tří osob ve věku do 18 let a s největší pravděpodobností tělo jedné dospělé osoby.

Policisté krajského ředitelství (krajští kriminalisté) zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Stanovili několik vyšetřovacích verzí. V této chvíli ale není možné žádnou z verzí potvrdit, či vyvrátit. Jednalo by se o spekulace a neradi bychom veřejnost mylně informovali.

Kriminalisté tak i nadále zjišťují informace, zda k výbuchu a požáru došlo například nezaviněně, nebo naopak, zda se jednalo o úmysl.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Policie ČR


Město Frenštát pod Radhoštěm spolu s Charitou Frenštát organizuje sbírku materiální pomoci v prostorách Charity, ulice Kostelní 15, kam mohou lidé přinášet ošacení, lůžkoviny.

Další materiální pomoc mohou občané poskytnout po dohodě s pracovníky Charity. Sbírka je organizována počínaje dnem 18. 2. 2013 denně včetně sobot a nedělí v době od 7:00 hod. do 19:00 hod.

Dále je na recepci městského úřadu instalována pokladnička pro peněžní dary občanů.

V pondělí 18. února se sešlo mimořádné zastupitelstvo města, které schválilo zřízení veřejné sbírky na pomoc postiženým. Do sbírky mohou lidé přispívat prostřednictvím speciálně zřízeného bankovního účtu číslo: 388 0277/0100.


19. února 2013 – den třetí


V současnosti na prověřování okolnosti věci pracuje skupina krajských kriminalistů (KŘP MSK), specializujících se na prověřování nejzávažnější násilné trestné činnosti.

Prvotně je nutné identifikovat oběti, stejně jako zjistit další informace nutné k vypracování znaleckých posudků.

I nadále prověřujeme několik verzí k příčině exploze. V současnosti je intenzivně prověřována verze úmyslného zločinu, neboť do současnosti zjištěné informace nasvědčují faktu konkrétní podezřelé osoby, která zemřela v souvislosti s výbuchem. Nadále jsme však nevyloučili ani verzi neúmyslnou, například technické závady.

por. Mgr. Gabriela Holčáková
Policie ČR


20. února 2013 – den čtvrtý


Již od včerejšího dne soudní znalci zjišťují všechny informace, které by přinesly jednoznačné konstatování k identifikaci nalezených lidských ostatků. Pro jejich stav však není dosud možné tento závěr učinit.

por. Mgr. Gabriela Holčáková
Policie ČR


22. února 2013 – den šestý


Kriminalisté, kteří pracují s poškozenými či pozůstalými, registrují výrazný negativní vliv médií na tyto osoby v jejich tíživé životní situaci. Tomuto faktu se pak přizpůsobují prováděné úkony. Některé zúčastněné tak nyní nelze, vzhledem k těmto okolnostem, podrobovat zamýšleným, nutným úkonům. Znovu proto apelujeme na humánnost a etiku vůči rodinám a blízkým obětí.


23. února – den sedmý

Znalci odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje odvětví genetiky dokončili analýzy a srovnání profilů DNA. Závěry znalců pak znamenají ve svém důsledku identifikaci páté a také šesté oběti výbuchu ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Celkem si tak výbuch vyžádal šest mrtvých – tři dětí, dvou žen a jednoho muže. Počet zraněných je jedenáct.

por. Mgr. Gabriela Holčáková
Policie ČR


Shrnutí zasahujících hasičů

Na místě zasahovalo patnáct jednotek požární ochrany, tedy zhruba 80 hasičů, kteří se v rámci možností střídali vždy po dvanácti hodinách. Město Frenštát p. R. jim zajistilo občerstvení a stravu.

Zasahující jednotky:

  • HZS Nový Jičín
  • SDH Frenštát
  • SDH Trojanovice
  • SDH Kunčice
  • SDH Příbor
  • SDH Kopřivnice
  • SDH Lichnov
  • SDH Štramberk
  • SDH Kozlovice
  • HZS Bílovec
  • HZS Ostrava-Zábřeh
  • HZS Ostrava-Přívoz
  • HZS Ostrava-Poruba
  • ZÚ HZS Hlučín
  • HZSp Letiště Ostrava
  • HZS Olomouc (psovod)

V pohotovosti zůstaly jednotky:

  • SDH Starý Jičín
  • SDH Bílovec
Sdílet