Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru prodejny v obci Dyje vyjelo celkem sedm jednotek, plameny zasáhly i sklad hořlavých kapalin

Škodu minimálně 1,5 milionu korun způsobil ranní požár specializované prodejny v obci Dyje na Znojemsku.

Hasiči vyjeli k nahlášenému požáru pět minut před třetí hodinou ranní. První přijela na místo jednotka HZS JMK se stanice Znojmo. Tou dobou byl již samostatně stojící objekt na okraji obce plně zasažen požárem. Hasiči zjistili, že dvoupodlažní budova půdorysu písmene „L“ slouží jako prodejna vysokotlakých čistících zařízení a zahradnického sortimentu. Přízemí s prodejnou a servisem bylo požárem zcela zasaženo a požár poškodil také bytovou jednotku v prvním patře. Hrozilo, že se plameny rozšíří na druhé křídlo budovy a na část objektu, kde byly uskladněny hořlaviny.

Hasiči nasadili proti ohni tři vodní proudy. Vzhledem k hustému kouři museli používat dýchací přístroje a z nastavovacích žebříků strhávat podhledy v interiéru, kudy se požár dál šířil.

Velitel zásahu si na místo vyžádal další cisterny pro zřízení kyvadlové dopravy vody od nedalekého hydrantu u benzínové pumpy. Byl proto vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a operační a informační středisko HZS JMK vyslalo nakonec k zásahu jednotku HZS z Hrušovan nad Jevišovkou a jednotky SDH ze Sloupu, Šatova, Suchohrdel, Mikulovic a Božic.

Hasičům se v 5.13 hodin podařilo dostat plameny pod kontrolu a uchránit prostor s uskladněnými hořlavinami. Požár se také nerozšířil na druhé křídlo budovy a zasáhl tak prostor o půdorysu přibližně 15×20 metrů. Velitel zásahu nechal místo zásahu osvětlit a pomocí přetlakové ventilace hasiči vytláčeli z interiéru množství kouře.

V 6.10 hodin dohasily jednotky poslední známky požáru a začaly s přípravou k odjezdu. Požářiště následně zkoumal vyšetřovatel HZS JMK s příslušníky policie ČR. Příčina požáru je zatím v jejich šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Sdílet