Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rodinného domu v Šenově u Ostravy hasili v noci hasiči ze šesti jednotek

Šest jednotek hasičů zasahovalo v noci z pátku na sobotu u požáru rodinného domu v Šenově u Ostravy, v ulici K Hájence. Požár zasáhl jednopodlažní rodinný dům se sedlovou střechou, byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Při požáru nemám naštěstí hlášenu žádnou újmu na zdraví ani životě.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (IBC Ostrava) obdrželo tísňové hlášení o požáru rodinného domu v Šenově u Ostravy 47 minut po půlnoci z pátku na sobotu, kdy bylo ohlášeno, že hoří střecha rodinného domu.

Na místo byly ihned vyslány jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Havířov, Ostrava-Fifejdy a Slezská Ostrava, spolu s nimi vyjela také místní jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Šenov.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že je v plamenech již celá sedlová střecha rodinného domu, proto si velitel zásahu vyžádal vyslání dvou posilových jednotek z JSDH Vratimov a JSDH Ostrava-Bartovice. Celkem tak na místě požáru zasahovalo 6 cisteren s vodou a jeden speciální protiplynový zásahový automobil.

Podle sdělení velícího důstojníka, který se také dostavil na místo, nasadily jednotky hasičů na likvidaci požáru celkem 4 proudy hasební vody. Krátce po příjezdu hasičů došlo také k propadnutí střešní konstrukce dovnitř objektu, proto jednotky postupně zjišťovaly, zda se v objektu nacházely osoby. Toto se naštěstí nepotvrdilo.

Při náročném zásahu museli hasiči odstranit z objektu všechny propadlé konstrukce, aby dohasili skrytá ohniska požáru, která se nacházela pod těmito troskami.

Hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba za hodinu po ohlášení události, likvidace požáru jim zabrala další zhruba dvě hodiny. Na místě byla ponechána do ranních hodin místní jednotka dobrovolných hasičů na dohled.

Škoda způsobená požárem byla odhadnuta předběžně vyšetřovatelem požárů na 500 tisíc korun, neboť majitel se prozatím nebyl schopen ke škodě vyjádřit. V době požáru nebyl v domě nikdo přítomen.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího šetření vyšetřovatelů HZS MSK a Policie ČR.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet