Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společná odborná příprava profesionálních a dobrovolných hasičů na Nymbursku

V pátek 19. 4. 2013 se na letišti Milovice-Boží Dar konala ve spolupráci s Leteckou službou Policie ČR, která poskytla k výcviku vrtulník Bell 412 se zkušenou posádkou a leteckými záchranáři HZS Středočeského kraje, společná odborná příprava příslušníků Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, územního odboru Nymburk, Hasičského záchranného sboru podniku Správa železniční dopravní cesty s.o., stanice Nymburk a členů jednotek SDH obcí kategorií JPO II a III v hasebních obvodech stanic HZS Nymburk a Poděbrady, v celkovém počtu 20 jednotek, 160 osob.

Tématem odborné přípravy bylo plnění 900 litrového závěsného vaku pod vrtulníkem hasební látkou a zásady leteckého hašení pomocí vrtulníku. Vedoucím výcviku byla osoba nejpovolanější-pprap. Václav Richter, instruktor a vedoucí leteckých záchranářů HZS Středočeského kra­je.

Hasiči byli nejprve teoreticky seznámeni se zásadami bezpečnosti práce a taktickými postupy pro využití letecké techniky při hašení požárů-prvky organizace a řízení zásahu tohoto typu, ustavení mobilní požární techniky, způsoby návěští a spojení s vrtulníkem v místě plnění závěsného vaku a v místě shozu hasební látky apod. Poté si všichni teoretické poznatky ověřili prakticky.

Neúnavně prováděli plnění vaku vodou za pomocí hadicového vedení od cisteren a shoz hasební látky na imitované ohnisko požáru. K čerpání a dopravě vody bylo řízeno čerpací stanoviště na přírodním vodním zdroji v obci Straky a byla zavedena kyvadlová doprava pomocí 5 ks cisternových automobilových stříkaček.

Za každou jednotku pracovala pracovní skupina v počtu 5 hasičů, přičemž každá skupina plnění a shoz hasební látky na cíl několikrát opakovala.Při závěrečném vyhodnocení byla vedoucím výcviku kladně oceněna disciplina a dodržování všech pravidel a taktických postupů přesně dle ranních instrukcí všemi cvičícími. Výcvik tohoto druhu byl pro všechny zúčastněné novou zkušeností a přínosem pro případ opravdového zásahu.

mjr. Bc. Roman Zima
velitel stanice HZS Nymburk

Foto: Petr Svoboda a Michal Hylas

Sdílet