Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopoledne hasiči z Černovic převzali staronovou Tatru od ČEZu, odpoledne už s ní jeli k požáru

Pěkný dárek k 125. narozeninám dostala 26. dubna 2013 od Skupiny ČEZ jednotka sboru dobrovolných hasičů Černovice. Je jím cisternová automobilová stříkačka (CAS) 24 na podvozku Tatra 815 4×4.

Vozidlo bylo dříve dislokováno v pobočné stanici požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov, konkrétně sloužilo svému účelu profesionálním hasičům z elektrárny Tušimice. V rámci centralizace techniky bylo ovšem vyměněno za nové a modernější.

Svými specifickými vlastnostmi a výkony CAS 24 přesně zapadá do právě námi budované koncepce hasičského sboru v Černovicích. Jsme rádi, že se nám vůz podařilo od Skupiny ČEZ získat.

I když má v rámci elektrárny už své odslouženo, pořád vypadá jako nový a hlavně je plně funkční a splňuje veškeré legislativní podmínky. Samozřejmě naším přáním je, aby za účelem likvidací mimořádných událostí vyjížděl co nejméně.

Na druhou stranu teď budeme dobře připraveni na hasební zásahy nejen v naší obci, ale i v jejím okolí. Plnohodnotně budeme i k dispozici Integrovanému záchrannému systému, na zavolání můžeme vyjet na pomoc profesionálním kolegům, třeba právě z elektráren, Klášterce nad Ohří či Chomutova.

Může se tak stát a opravdu se tak i stává, že vzhledem k dojezdové vzdálenosti dorazíme na místo první a po provedení prvotního zásahu pak následky likvidujeme společně s profesionální jednotkou, k čemuž samozřejmě potřebujeme odpovídající techniku jako je třeba právě darovaná Tatra.

pochvaloval si mezi slovy díků Jan Švestka, velitel JSDH Černovice

Jak dodal, Tatru, které dají jméno Františka – to podle nejstaršího strojníka v jednotce Františka Ledna, si budou hýčkat jako v bavlnce.


Za Skupinu ČEZ předal vozidlo starostovi obce Milanu Beranovi a černovickým hasičům ředitel úseku Dopravní služby Tomáš Sedláček.

Spokojenost je oboustranná. Když k nám přišla žádost o převedení vyřazeného vozidla na jednotku dobrovolných hasičů v Černovicích, nebylo prakticky co řešit. Jen se musela vyřídit nezbytná administrativa.

Jsme rádi, že CAS 24 bude i dál sloužit svému účelu, navíc v lokalitě kde máme hned dvě uhelné a jednu vodní elektrárnu. Takže z naší strany je to vlastně jakási sousedská výpomoc.

I když se jedná o dobrovolné hasiče, tak co jsem slyšel, často zasahují jako profesionálové. Myslím proto, že námi darovaný vůz bude ve velmi dobrých rukou.

řekl Tomáš Sedláček na adresu jednotky


Jak ještě Jan Švestka dodal, v dnešní době se téměř smazávají rozdíly mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči. I na ně jsou totiž kladeny veliké nároky v oblasti vzdělávání a výcviku.

Čtrnáct černovických hasičů je navíc zařazeno v kategorii, podle níž je zapotřebí uskutečnit výjezd do deseti minut po oznámení či vyhlášení poplachu.

Naše jednotka zasahuje jak na území obce, tak v rámci IZS ČR v regionu. Z našich největších zásahů lze namátkou uvést likvidaci následků povodní v Ústí nad Labem v roce 2002 a hlavně požárů.

Například pily v obci Kalek, bývalého pivovaru v Chomutově, ubytovny Korea v Klášterci nad Ohří, restaurací v obci Hora Sv. Šebestiána, lesního porostu u Klášterce nad Ohří, skládky komunálního odpadu ve Vysoké Peci, panelového domu v Jirkově či takzvaného Experimentu v Chomutově a opakovaným požárům skládky pneumatik v Tušimicích.

Vyjíždíme pochopitelně i k dopravním nehodám kde je potřeba většího množství sil a prostředků, třeba k havárii autobusu v Hoře Sv. Šebestiána.

Další činnost, kterou Jan Švestka považuje za neméně důležitou, se týká kulturního vyžití v obci. V tomto směru považuje „svou“ jednotku za hybnou sílu hlavně v přípravě akcí pro děti.

Dobrovolní hasiči s nimi například slaví jejich svátek, pořádají pro ně pohádkový les či rozloučení s prázdninami. Tyto akce podporuje Skupina ČEZ materiálně.


Ještě v pátek 26. dubna vybavili černovičtí hasiči Tatru Františku základním vybavením, tedy hadicemi, proudnicemi, vyprošťovací sekerou a podobně. Následně napustili vodou i její cisternu.

Kolem 16. hodiny už s Františkou a dalšími dvěma svými vozy vyjížděli na pokyn dispečinku IZS k nahlášenému požáru černé skládky pneumatik za chomutovským vlakovým nádražím, do míst zvaných Na bombách.

Ota Schnepp
regionální manažer komunikace
a mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Sdílet