Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Studénce zasahovalo kvůli přívalovým srážkám až 15 jednotek hasičů

Především kvůli nebezpečí zatopení podzemních zásobníků čerpací stanice pohonných hmot, průmyslového areálu a několika desítek rodinných domků zasahovalo především ve Studénce-Butovicích během středečního (8. května 2013) podvečera a večera až 15 jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů.

Nad Studénkou (okres Nový Jičín) se totiž předtím přehnaly neobvykle silné přívalové srážky, několik zásahů měli kvůli silnému dešti hasiči i v nedalekém Bílovci. Zbytek Moravskoslezského kraje měl klid…

Na „benzince“ vystoupila hladina vody a bahna do výšky zhruba 30 centimetrů. Hasičům se jí podařilo odčerpat bez větších škod. Žádná zranění osob nebyla dosud hlášena, hasiči zachránili z rozbouřené vody místního Butovického potoka a vodních lagun několik kusů domácího zvířectva a také jedno auto i s řidičem, které skončilo v laguně.

Hasiči chodili zhruba ve tříkilometrovém úseku dům od domu a nabízeli pomoc obyvatelům rodinných domků. Šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů i dvorků a zahrad. Obsloužili několik desítek domácností. Také uvolňovali naplavené dřevo z mostků, vedoucích přes Butovický potok, a pročišťovali kanálové vpustě.

Většina jednotek je v tuto chvíli ještě na místě, pomáhají s čerpáním ze zahrad i s čištěním silnic a chodníků od nánosů bahna ve Studénce.

Na vyčerpání velkých lagun, nejprve nedaleko kruhového objezdu u známého nově postaveného mostu (v roce 2008 zde bylo velké vlakové neštěstí), přijelo za tmy ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu velkokapacitní čerpadlo Somati. Pokud bude situace vyžadovat, není vyloučeno, že zásahová činnost hasičů skončí až nad ránem.


Aktualizace 9. května 2013:

Až dnes ráno ukončily čerpací činnost tři jednotky hasičů ve Studénce, místní části Butovice (okres Nový Jičín), kterou včera odpoledne poznamenaly silné přívalové srážky.

Zhruba do středeční půlnoci bylo na místě několik jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, které čerpaly vodu z velkých lagun, zahrad, dvorků, ale zároveň čistily kanály, mostky, chodníky a silnice od větví a nánosů bahna. Včetně velkokapacitního čerpadla Somati, které sem přijelo na pomoc ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu. To si vzalo na starost největší vody laguny nedaleko nového železničního mostu.

Po půlnoci tak zůstaly na místě tři jednotky – HZS MSK Ostrava-Zábřeh (především obsluha Somati) a Bílovec a jednotka SDHO Studénka. Do dnešního rána se jim podařilo vyčerpat všechny velké vodní laguny.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet