Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Bernarticích nad Odrou mají nový zásahový automobil, do Česka se tak dostal další DAF

V neděli 5. 5. 2013 se konečně hasičům z Bernartic nad Odrou splnil dlouho očekávaný sen. Tradičně, jako každý rok, oslavili svátek svatého Floriána, ale tentokrát se oslavy nesly v duchu žehnání nového zásahového auta.

Po všech problémech, ze začátku s financemi a ke konci s vybíráním a doděláváním, se dílo podařilo a auto bylo v neděli nachystáno na slavnostní žehnání.

Po mši svaté, která je vždy obětována za všechny živé a zemřelé hasiče z Bernartic nad Odrou a položení věnce na místním hřbitově, jsme se slavnostním pochodem přesunuli na náměstíčko před hospodu. Zde proběhl samotný akt a otec Jiří novému autu požehnal a zároveň popřál, aby k ostrým zásahům vyjíždělo co nejméně.

Dále pronesl několik vět starosta SDH Tomáš Horut a také velitel místní jednotky Vojtěch Knop. Poté požádali o slovo pozvaní hosté. Nejdříve ředitel HZS MSK územního odboru Nový Jičín pan plk. Ing. Tomáš Klos a poté starosta SH ČMS okresu Nový Jičín pan Stanislav Kotrc. Nakonec si vzala slovo starostka obce paní Mgr. Dana Klosová a všichni společně pokřtili auto. Chvilku se sice hledaly klíče, ale vše dobře dopadlo.

Tímto oficiální část skončila a všichni zúčastnění byli pozváni na malé občerstvení a posezení. Největšímu zájmu se pochopitelně těšila cisterna. Byla doslova v obležení malých dětí, ale i dospělých lidí, kteří se chtěli dozvědět co nejvíce informací.

Jedná se o CAS 15 M1Z DAF 160 a nahradí dosluhující AS 16 IFA W50L. Vozidlo bylo dovezeno firmou Quintal pana Stankoviče z Holandska. I přes své stáří, r. v. 1994, je auto ve vynikající kondici a velmi zachovalé. Podrobnější popis a představení auta plánujeme na samostatný článek, jakmile bude auto plně vybaveno.

Jak lze tady vidět, i jednotka kategorie JPO V může docílit toho, že si koupí zásahové auto, které splňuje vše, co taková jednotka potřebuje. Jelikož byl vůz financován z rozpočtu obce, dovolte mi nakonec poděkovat paní starostce Mgr. Daně Klosové a celému Zastupitelstvu obce Bernartice nad Odrou.

Hasiči Bernartice

Sdílet