Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expedice Peking aneb China Fire 2013 popatnácté: Rikši, aneb co všechno je možné potkat na ulici

O Číně a našem výletě toho bylo již napsáno dost, v tomto posledním cestopisném článku jsme se pokusili zaměřit na nejvíce používaný dopravní prostředek, který se zde dá potkat prakticky v každé ulici.

Ano, jedná se o rikšu, ale co to vlastně rikša je? Dle Wikipedie se jedná o druh dopravního prostředku, kdy je lidskou silou (např. pěšky či na kole) poháněn malý vozík, který slouží pro umístění většinou jedné či dvou osob.

Samotné slovo rikša vzniklo zkrácením z japonského jinrikisha (džinrikša) (人力車, 人 jin = člověk, 力 riki = síla, 車 sha = vozidlo), tedy vozidlo poháněné lidskou silou.

V Japonsku označuje tradiční dvoukolou rikšu taženou běžcem. I ten se v češtině označuje jako rikša, tradičně to bývá muž, ale dnes lze potkat i mladé ženy vykonávající toto povolání. V Japonsku je dnes rikša pouze atrakcí pro tuzemské i zahraniční turisty, v mnoha státech jižní a jihovýchodní Asie se však stále používá jako běžný dopravní prostředek.

Pro Evropana, který je zvyklý na dodržování pravidel silničního provozu, je seznámení s tímto dopravním prostředkem zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Už je samotné domluvení ceny, která se stále mění, běžnému člověku přijde jako nekonečný běh.

Nám se podařilo jet rikšou několikrát, a vždy to začalo domlouváním ceny, která byla několikanásobně vyšší, než naše představa, tudíž došlo na smlouvání a cena se dala stáhnout až o 70 % původní ceny, což nás vždy potěšilo. Ale musí na to mít člověk chuť a nervy.

Poté následovalo usednutí do rikši a cesta udaným směrem, během které nám vždy řidič nabízel různé projížďky po okolí či prohlídky kabaretu a jiných zajímavostí. Nutno dodat, že 99 % rikš jezdí na elektrobaterii a i když řidič dělá, že šlape, ve skutečnosti přidává plyn a následně požaduje peníze za to, že musel šlapat.

O tom, že v Číně je toto porůznu upravené vozítko nejdostupnější, svědčí i to, že velká část je jich udělaná jako pojízdné grily, poštovní či zmrzlinářské vozítka. Samozřejmě se hojně využívají také k přepravě nadměrných nákladů. Kolikrát se člověk až nestačil divit, co vše jde naložit.

Tolik tedy naše dobrodružství z daleké Asie. Postupně vám přineseme ještě několik článků o technice a také závěrečné shrnutí v podobě videa.

PS: Jízda rikšou přes Hutong, to je opravdu zážitek z kategorie nezapomenutelných…

Sdílet
Seriál: China Fire 2013