Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Záchranný útvar HZS v Hlučíně disponuje unikátním jeřábem Hidrokon HK 240 na desetikolovém podvozku Mercedes Benz Actros

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky získal ze strukturálních fondů Evropské unie jeřáb Hidrokon HK 240 K7 + L6 na podvozku Mercedes – Benz Actros 4151 AK 10×8/6.

Automobil je tak, jak je postaven, jediným svého druhu v Evropě. Desetikolový podvozek Mercedes Actros se čtyřmi hnanými (třemi řiditelnými) nápravami pohání přeplňovaný osmiválec o výkonu 510 koní (375 kW).

O převod hnací síly z motoru na kola se stará automatizovaná převodovka s elektronickým řazením řady Telligent. Kabina vozu je dvoumístná.

Nástavba

Nástavbu – tedy jeřáb – vyrobila firma Hidrokon. Jedná se v podstatě o hydraulickou ruku, která má na rozdíl od klasického jeřábu mnohem příznivější pracovní diagram, především co se hasičského využití týče (tedy zvedání břemen na větší vzdálenost, manipulace pod elektrickým vedením).

Hlučínský jeřáb má ve standardním vybavení dvě ramena – K7 a na jeho konci navíc L6 (tedy jakési prodloužení). K dispozici je šestitunové protizávaží, jehož systém umožňuje úpravu těžiště (vysunutí).

Se základním ramenem K7 o sedmi hydraulických prvcích a možností připojení dalších dvou pevných dosáhne jeřáb do vzdálenosti 18,65 metrů, kde zvedne břemeno vážící 9 800 kg. Se zmiňovaným prodloužením pak 23,63 metru a 7 100 kg.

Hidrokon je přední turecká společnost, která se produkcí teleskopických jeřábů a ramen zabývá již od roku 1993.

Jak jsme již uvedli výše, používají hlučínští záchranáři jeřáb v konfiguraci K7+L6, což znamená, že mají standardně na základním rameni K7 nasazeno další šestiprvkové prodloužení L6. I na něj lze následně doplnit dva pevné segmenty.

S ním dokáže hydraulicky dosáhnout až do vzdálenosti 38,73 metru, kde zvedne břemeno o hmotnosti 860 kg. Při zmiňovaném prodloužení o dva prvky je pak maximální vyložení představovaného jeřábu 45,05 metru. Na tuto vzdálenost zvedne břemeno o hmotnosti 280 kg.

Nosnost jeřábu je dána hodnotou 240 tunometrů, což značí nosnost 80 tun ve vzdálenosti 3 metry od osy otáčení. De facto (ostatně i podle veškeré dokumentace) se tedy jedná o 80tunový jeřáb AD 80.

Vozidlo má celkem šest stabilizačních podpěr. Čtveřice obvyklých bočních (každá se skládá ze tří prvků) je doplněna dvojicí vysouvající se dozadu. S plně vyloženými podpěrami je jeřáb široký 9,11 metrů.

Souprava K7+L6 je standardním vybavením nástavby vozu a rozdělení/spojení je poměrně jednoduchou mechanickou záležitostí, lze se tedy až přímo na místě zásahu v závislosti na vzdálenosti břemene a jeho hmotnosti rozhodnout, zda využít obě ramena, nebo třeba jen základní K7.

Na prvním rameni (tedy K7) je uchycen hydraulický lanový naviják, využitelný pro standardní jeřábování přes hák a kladku. Háky jsou u jeřábu k dispozici dva, opět lze zvolit ze dvou velikostí dle aktuální potřeby. Naviják má nosnost 4 500 kg na jednom laně, v soustavě šesti lan má nosnost 23 tun.

Kabina jeřábníka je naklápěcí, ovládací prvky jsou v maximální míře integrovány do joysticků v loketních opěrkách sedadla obsluhy. Jeřáb je vybaven nouzovým ovládáním, pro případ selhání elektroniky. Systémem pák (hydraulických ventilů) za ramenem lze celou soupravu ovládat mechanicky. K dispozici je dokonce i ruční hydraulické čerpadlo.

Celý automobil je dlouhý 11,727 metrů, široký 2,55 metru a vysoký 3,95 metru. Celková hmotnost je 54 500 kg. Maximální rychlost je 90 km/h.


Pořízený jeřáb bude Záchrannému útvaru sloužit především pro vyprošťování uvázlé nebo havarované techniky, uvolňování komunikací a řek a samozřejmě k případným stavebním a montážním pracím při řešení mimořádných událostí.

Vozidlo bylo pořízeno v rámci projektu Zvýšení akceschopnosti ZÚ HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách, o kterém vás na Požárech neustále informujeme.

Celková hodnota automobilu byla 16 752 450 Kč. Z této částky činí 85 % podíl prostředků EU a 15 % prostředky státního rozpočtu České republiky. Vozidlo dodala firma ČKD mobilní jeřáby. Jeřáb je umístěn v Hlučíně u 1. Záchranné ro­ty.

Zdroj: ZÚ HZS ČR
Softender.cz
Hidrokon.com

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů