Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští hasiči užívají kombinovaný hasicí automobil, který jim darovala firma Net4Gas

Na podzim loňského roku věnovala společnost Net4Gas Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje kombinovaný hasicí automobil na podvozku Mercedes-Benz Atego. Velmi podobný vůz mají od stejné společnosti i hasiči ve Znojmě.

Zásahový požární automobil je vyroben na podvozku Mercedes Atego střední hmotnostní třídy (do 14 000 kg) s konfigurací podvozku 4×2, což znamená, že je určený k provozu na zpevněných komunikacích. Výrobcem nástavby vozidla je firma THT Polička.

Vozidlo pohání naftový šestiválec OM 960 LA o výkonu 205 kW, splňující emisní normu Euro III. Šestistupňová převodovka je manuální a je vybavena pomocným pohonem pro požární čerpadlo.

Požární automobil je určen především na zásahy při požárech a částečně na drobné technické zásahy (otevírání bytů, odstraňování překážek, likvidace úniku ropných a chemických látek apod.).

Pro zásahy u požárů si vozidlo s sebou veze 3 300 litrů vody, 100 litrů pěnidla a požární čerpadlo o výkonu 2 000 litrů za minutu. Nedílnou součástí požární nástavby vozidla je speciální pěnotvorné zařízení One Seven, které vlastnostmi vytvářené pěny s minimem vody přispívá ke kultuře hašení požárů zejména v bytech.

Práškové hasicí zařízení je umístěno v pravé přední skříni. Tvoří jej ocelová tlaková nádoba s práškem Furex ABC 40, ventil, hadice a proudnice. S 50 kg náplně lze hasit 60 sekund. Hadice je dlouhá 5 metrů.

Sdílet