Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V elektrárnách na Ústecku dvakrát hořelo, jednalo se však jen o havarijní cvičení

Požár rozvodny v budově odsíření vznikl v Elektrárně Ledvice. Jakmile si směnový inženýr ověřil vznik této mimořádné události, informoval o ní profesionální hasiče ze sousedních Dolů Bílina a členy havarijního štábu.

Požár byl nahlášen 13. června 2013 v 10:04 hodin, důlní hasiči dorazili na místo o čtyři minuty později. V 10:15 byl požár zlikvidován… Tak nějak lze zestručnit průběh úterního havarijního cvičení v Elektrárně Ledvice.

Jeho smyslem bylo prověřit, zda během mimořádných událostí, které mohou v jakékoliv elektrárně nastat, funguje vše tak, jak má. Kromě času dojezdu hasičů a jejich vlastního zásahu se proto kontrolovalo, zda je trasa k objektu dostatečně průjezdná a jak probíhá spolupráce mezi nimi a naší požární hlídkou.

Vzhledem k tomu, že důlní hasiči mají svou stanici doslova za plotem elektrárny, nemáme vlastní hasičský sbor, ale právě jen požární hlídky složené z našich zaměstnanců.

Ti jsou ovšem vesměs dobrovolnými hasiči v místě svého bydliště, takže dobře ví, jak se mají chovat, když by narazili na opravdový požár.

poznamenal k cvičení Milan Bartl, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Ledvice, který je zároveň místopředsedou Havarijního štábu


Jak k tomu dodal Ivan Novotný, technik požární ochrany v Elektrárně Ledvice, samozřejmostí bylo i ověření kouřových čidel a elektronického systému příjmu hlášení o požáru, který je umístěn v centrální dozorně.

Mimo jiné se rovněž ověřoval způsob a rychlost evakuace osob z objektu na centrální shromaždiště, rychlost splnění ohlašovací povinnosti o mimořádné situaci orgánům státní správy a samosprávy v okolí.

Kromě hasičů musel na místě zasahovat i náš provozní elektrikář, jehož úkolem bylo nejdříve odpojit rozvodnu od sítě, aby mohl proběhnout hasební zásah.

uvedl Ivan Novotný


Podobné havarijní cvičení proběhlo v květnu i v Elektrárně Počerady, kde v administrativní budově, konkrétně v laboratořích vznikl simulovaný požár s podezřením na únik plynů.

I zde řešil směnový inženýr mimořádnou událost ve spolupráci s jednotkou Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady. Zaměstnanci elektrárny byli rozhlasem vyrozuměni o vzniku mimořádné události a směnový inženýr vyhlásil evakuaci všech osob z administrativní budovy.

Cvičení se zúčastnila také jednotka Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze stanice Žatec, jejíž členové měli za úkol vytvořit v elektrárně kvůli úniku plynů dekontaminační pracoviště.

řekl Josef Tisoň, specialista útvaru havarijní připravenosti, který má ve Skupině ČEZ na starost havarijní připravenost klasických a vodních elektráren

Jak dodal na závěr, obě cvičení proběhla bez vážných nedostatků. „Samozřejmě nějaké drobnosti se našly, ale od toho tato havarijní cvičení jsou, aby se už příště nevyskytovaly.“

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Sdílet