Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár ve Vítkovské nemocnici způsobila závada elektrospotřebiče, hasiči zasahovali v silně zakouřeném prostředí

Včera v odpoledních hodinách proběhlo v léčebně dlouhodobě nemocných v areálu Nemocnice Vítkov taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Námětem cvičení byl požár, vzniklý v pracovně zdravotních sester v II. NP od rychlovarné konvice. Rychle se šířící požár byl doprovázen vývinem toxického kouře a dusivých látek, které pronikaly do prostoru chodby a přilehlých pokojů.

Na vznik požáru reagovala zdravotní sestra a ohlásila událost na IBC Ostrava. Na místo události byly následně vyslány čtyři jednotky hasičů, zdravotnická záchranná služba a státní i městská policie.

Po vyhlášení poplachu přistoupil personál k řízené evakuaci pacientů podle evakuačního plánu LDN Vítkov. Nepodařilo se však evakuovat všechny imobilní osoby z ohrožené budovy. Z koupelny, která byla zasažena kouřem, bylo nutné zachránit uvězněnou osobu.

K evakuaci imobilních pacientů a materiálu byly použity postele, vozíky a sedačky. Kontrola počtu evakuovaných osob a jejich evidence byla zajištěna zdravotnickým personálem. Po dojezdu ZZS byl na místě určen prostor pro třídění, prvotní vyšetření a ošetření evakuovaných osob.

V průběhu zásahu bylo provedeno ošetření postižených osob, které se intoxikovaly zplodinami hoření. Kontrola dalších evakuovaných osob bez zdravotních problémů byla provedena zdravotnickým personálem léčebny.

Při řešení události byla provedena likvidace požáru, záchrana a evakuace všech osob z budovy LDN Vítkov.

Cvičící jednotky PO:

  • HZS Vítkov
  • HZS Opava
  • SDH Vítkov
  • SDH Budišov nad Budišovkou
Sdílet