Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V centru Karlových Varů začal hořet v noci dům, hasiči zachraňovali obyvatele

Předběžná škoda je vyčíslena na dva a půl milionu korun. Oheň zničil dva byty a střechu domu.

Ve stejnou dobu, kdy hasiči v Karlovarském kraji bojovali s následky bouřek a přívalových dešťů, začal hořet v centru Karlových Varů čtyřpatrový obytný dům. Požár v bytě v nejvyšším patře nahlásili hasičům obyvatelé okolních domů krátce před jednou hodinou v noci.

Protože se plameny šířily na další byt a na střechu domu, vyjelo k požáru šest jednotek hasičů se dvěma automobilovými žebříky a šesti cisternami. V době jejich příjezdu byly už dva byty v plamenech, v jednom z bytů zůstal uvězněný jeho obyvatel. Muž křičel z okna ve čtvrtém patře, že se nemůže kvůli ohni dostat ven.

Hasiči tak okamžitě v dýchací technice vyběhli do čtvrtého patra, vyrazili dveře hořícího bytu a muže s použitím záchranné vyváděcí masky vyvedli ven před dům, kde jej předali do péče záchranné služby. Z domu poté společně s policií evakuovali dvacítku obyvatel, pro čtrnáct z nich zajistili ve spolupráci se zástupci karlovarského magistrátu náhradní ubytování.

Oheň zasáhl dva byty a rozšířil se i na střechu domu. Zásah tak hasiči vedli nejen z vnitřních prostorů, ale také zvenku z automobilových žebříků. Hasiči museli část střechy rozebrat, aby se dostali ke všem ohniskům. Pod kontrolu dostali požár v pět hodin ráno, na místě zasahovali až do deseti hodin dopoledne. Dům zkontroloval také přivolaný statik.

Předběžná škoda je odhadnuta na 2,5 milionu korun, vyšetřovatelé požárů vyloučili jako možnou příčinu souvislost s nočními bouřkami, například zásah blesku, příčina zůstává v šetření.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, CAS 20 MB Atego, VEA Toyota)
  • HZS Sokolov (AŽ 30 Camiva)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815, AZ-30 Ifa)
  • JSDH Stará Role (CAS 24 L101)
  • JSDH Tašovice (CAS 15 Renault, VEA Mitsubischi)
  • JSDH Ostrov (CAS 20 MAN)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet