Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kopřivnické poliklinice proběhlo prověřovací cvičení složek IZS

Ve středečním odpoledni 26. 6. 2013 se krátce po čtrnácté hodině sjely do Kopřivnice všechny složky IZS. Konalo se zde totiž prověřovací cvičení IZS s námětem požáru ve sklepních prostorách polikliniky Therapón 98 a.s. na Štefánikově ulici.

Na místě zasahovaly všechny základní složky IZS, tedy jednotka HZS MSK – ÚO Nový Jičín, stanice Nový Jičín, JSDH Kopřivnice, JSDH Štramberk a JSDH Příbor, Policie ČR OO Kopřivnice, ZZS Moravskoslezského kraje a nad rámec cvičení se na místo dostavila také Městská policie Kopřivnice. Nutno podotknout, že o cvičení neměl předem informace nikdo ze zúčastněných.

Zasahující se tak museli vypořádat s množstvím pacientů, kteří se běžně pohybují v odpoledních hodinách v poliklinice. Navíc při průzkumu jednotky zjistily, že se ve sklepních místnostech nachází dvě osoby, které se dle námětu cvičení pokusily uhasit požár před příjezdem hasičů, ale při tomto se nadýchaly zplodin hoření a upadly do bezvědomí.

Hasiči tak museli za použití dýchacích přístrojů nejen provést jejich záchranu, ale do příjezdu Záchranné služby také museli poskytnout postiženým předlékařskou pomoc. Následně byla provedena lokalizace a likvidace simulovaného požáru, který byl imitován za pomocí divadelního vyvíječe kouře. Všechny složky IZS si tak prověřily vzájemnou spolupráci a komunikaci.

Po vyhodnocení cvičení byli přítomní členové složek IZS seznámeni ze strany vedení polikliniky s členěním budov, jejich vybavením a zabezpečením požární ochrany. Fyzicky se mohli podívat do míst, které jsou „běžnému“ návštěvníkovi nepřístupné. V průběhu prohlídky měli přítomní celou řadu dotazů, které byly zodpovězeny.

Součástí prověřovacího cvičení bylo také ověření znalosti postupů dle platného traumatologického plánu polikliniky. Bez jakékoliv přípravy bylo personálu lůžkové části zařízení sdělena informace o úniku čpavku na nedalekém zimním stadionu s tím, aby v rámci tohoto oddělení provedli stanovená opatření na ochranu pacientů a personálu. Jednotlivá opatření byla reálně prováděna s výjimkou transportu pacientů s ohledem na jejich zdravotní stav. Na základě průběhu této činnosti je možno konstatovat, že byly získány některé poznatky a zkušenosti, které mohou být využity při další přípravě zdravotnického personálu na řešení mimořádných událostí podobného typu.

Děkujeme všem zasahujícím, že se svých úkolů zhostili svědomitě a vedení polikliniky Therapón 98 a.s. za pozitivní přístup ke cvičení a následné prohlídce.

Sdílet