Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči čidla doporučují, ale nenařizují

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje zaznamenal informaci, že obyvatele bytů v domech ve Zborovské ulici v Brně-Žabovřeskách obchází žena, která jim nabízí hlásiče požáru.


„Dobře oblečená žena se seznamem nájemníků v ruce nabízí hlásiče požárů v ceně od šesti do patnácti tisíc korun s tím, že toto zařízení je v bytech povinné podle nařízení Evropské unie a Hasičského záchranného sboru. Ta žena nechává lidi na seznam nájemníků podepisovat, kdo s dodávkou hlásičů souhlasí a kdo ne,“ uvedla jedna z obyvatelek domu ve Zborovské ulici.
Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje v této souvislosti upozorňuje, že Evropská unie ani Hasičský záchranný sbor montáž požárních hlásičů v bytech nenařizují. Podle připravované legislativy by se povinnost vybavovat domácnosti hlásiči požárů v budoucnu měla týkat nově budovaných staveb.
Instalaci požárních hlásičů v domácnostech hasiči doporučují jako významný prvek požární bezpečnosti bytů i rodinných domů. Autonomní hlásiče kouře (požární hlásiče) jsou poměrně jednoduchým zařízením. Hlásiče jsou vybaveny spolehlivou detekcí kouře a při jeho zjištění obyvatele bytu silným akustickým poplachovým signálem včas upozorní na nebezpečí vznikajícího požáru. Hlásiče dodává řada firem, a pokud se jedná o samostatná zařízení, jejich pořizovací cena se pohybuje v řádu několika set korun. Jednotlivé hlásiče lze propojit i do systému ochrany celého bytu nebo domu tak, aby požární poplach zazněl v celém objektu. Zařízení lze vybavit i komunikátory, které prostřednictvím telefonní pevné linky či mobilní sítě o požárním poplachu uvědomí majitele domu, případně i operační středisko hasičů. Při volbě konkrétního zařízení je užitečné poradit se s odborníky.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet