Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Protihluková stěna vzdorovala hasičům pouhých 30 sekund, průnik usnadnila řetězová motorová pila

Dnes dopoledne zkoušeli hasiči HZS Libereckého kraje průchodnost různých typů protihlukových stěn. Testy proběhly v areálu společnosti Aerolux ve Stráži pod Ralskem, kde byla pro tyto účely postavena testovací stěna.

Hasiče tak čekal poměrně složitý úkol – dostat se co nejrychleji za bariéry, které jim obrazně řečeno bránily v záchraně lidských životů.

Jako první byla podrobena destrukčním testům výplň z hliníku (na fotografiích červené barvy) doplněná uvnitř o minerální vatu. Zprvu na ni hasiči zkoušeli motorovou pilu kotoučovou a páčidlo Hooligan, ale tento postup byl poměrně zdlouhavý.

Doslova revolučním řešením bylo použití řetězové motorové pily, kterou se dostali na druhou stranu za neuvěřitelných 30 sekund! Za nimi zbyl vyříznutý otvor velikosti 1,5 × 2 metry, který byl dostatečný i pro průchod záchranářů s nosítky.

V druhém případě se hasiči zkoušeli dostat přes ocelo-hliníkovou protihlukovou stěnou, která byla navíc doplněná o 2 kari sítě a 2 vrstvy minerální vaty. Zde na průchod použili motorovou pilu kotoučovou s řezným kotoučem na železo a pákové nůžky. Na druhé straně byli za 3 minuty a 7 sekund.

Jako poslední testovali liberečtí profesionální hasiči transparentní stěnu z plexisklových desek v hliníkových rámech. Jako ideální pomocník jim byla motorová pila kotoučová s řezným kotoučem Rescue a prostup jim trval 1 minutu a 30 sekund.

Zkoušky proběhly ve spolupráci se společnostmi TITAN-MULTIPLAST, AEROLUX, EVONIK, ALUMERO, KOHLHAUER a protihlukové stěny byly takto vůbec poprvé testovány v Libereckém kraji. Pro hasiče samotné byla možnost testování průchodnosti velmi přínosná a mohli si ověřit nejen funkčnost svého vybavení, ale také zkoušet různé techniky.

Jak se na závěr všichni účastníci shodli, kromě akustických a estetických parametrů je třeba při stavbě protihlukových stěn do budoucna zohlednit i další hledisko – bezpečnostní. Z pohledu složek IZS je hledisko průchodnosti protihlukovou stěnou při dopravních nehodách na silnicích a železničních koridorech důležitým aspektem.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet